Vajon az amerikai kormány meg tudja-e akadályozni a két legnagyobb kiadó egyesülését?

Vajon az amerikai kormány meg tudja-e akadályozni a két legnagyobb kiadó egyesülését?

Fotó: Unsplash/Geilan Malet Bates

 

Amerika két legnagyobb kiadója, a Penguin Random House és a Simon & Schuster a legutóbbi elnökválasztás környékén, 2020 novemberében jelentette be, hogy egyesülnének. A hivatalba lépő demokrata Biden-adminisztráció ugyanakkor egy évvel később bíróságra vitte az ügyet, hogy így állítsák le a két kiadó tervezett, mintegy 2,2 milliárd dolláros összeolvadását.

Az igazságügyi minisztérium szerint a szűkülő szabad verseny és az alkotók kiszolgáltatottabbá válása miatt nem nézi jó szemmel az amerikai kormány az Egyesült Államok két legnagyobb kiadója lehetséges egyesülését. „Nonszensz az egész eljárás, miszerint megígérik, hogy az egyesülés után is lemondanak a nyereségről, és jóindulatúan úgy tesznek, mintha versengenének a kéziratokért, látszólag megnövelve a saját költségeiket” – idézte a Reuters hírügynökség a minisztérium jogászait. Az összeolvadás leállítására irányuló perben a világhírű thrillerszerző, Stephen King a koronatanú.

• Mit mondott bírósági meghallgatásán Stephen King?
• A Biden-kormányzat nagyon komolyan veszi a verseny szűkítésére irányuló nagyvállalati ügyeskedéseket, de vajon mennyire tekinthető állatorvosi lónak a könyvkiadók elleni eljárás?
• Milyen nagyvállalati összeolvadások zajlanak jelenleg is az Egyesült Államokban, és azokkal szemben miként viselkedik az washingtoni kormányzat?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 12-én megjelent, 2022/33. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!