Vegyi üzem kapcsán vették blokád alá kultúrházukat a hevesiek

Vegyi üzem kapcsán vették blokád alá kultúrházukat a hevesiek

A hevesi akkugyár ellen tiltakoznak. Sveiczer Sándor polgármester a rendőrség és a biztonsági őrők gyűrűjében (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A hevesi templom zúgó harangja elnyomja a fémdetektor csipogását és a helybéliek kiabálását. – Minek ez a sok fekete ruhás ide, csak nem temetés lesz? – kiabálja egy idős férfi a tízezres kisváros művelődési háza előtt mozgolódók felé. Ott valóban sötétbe bújt, jól megtermett alakok sürögnek az épület elé kihúzott kordon mögött. De ők nem egy temetkezési vállalat, hanem egy biztonsági cég munkatársai, és azért jöttek, hogy biztosítsák a bejutást a helyi lakcímkártyával rendelkezőknek arra a fórumra, amire igen paprikás hangulatban érkeznek épp a hevesiek.

– Nektek nincs gyereketek? Ti elköltöztök majd innen? – vonja kérdőre még rendezvény előtt, de már meglehetősen indulatosan a város két fideszes önkormányzati képviselőjét egy hölgy. Dühe annak köszönhető, hogy immáron bizonyossá vált, a kínai BYN Chemical magyarországi leányvállalata NMP-gyárat, azaz az akkumulátorgyártáshoz szükséges szerves oldószert, N-metil-2-pirrolidont előállító üzemet tervez létrehozni a városban. Történik mindez úgy, hogy a június 9-én 60 százalékos támogatottsággal megválasztott kormánypárti polgármester, Sveiczer Sándor még a voksolás előtt egy videóban azt mondta, nem épül akkumulátorgyár Hevesen, csupán egy technológiai park kialakításának érdekében folytatnak tárgyalásokat.

Akkor az erre vonatkozó, tisztázó kérdésekre lapunknak sem válaszolt a városvezető, majd a számára sikerrel végződő választások után két hónappal már elismerte, hogy „a világ legmodernebb oldószertisztító és újrahasznosító üzemének megépítése” valósulhat meg Hevesen. A kisvárosban tüntettek a helyiek, mire a polgármester egy jócskán túlbiztosított tájékoztató fórumot hirdetett azzal a szándékkal, hogy megnyugtassa városának lakóit.

• Hogy fogadták a hevesiek a környezetmérnököt?
• Miként került a fórum közelébe egy kék bálna képe?
• Mi kellett ahhoz, hogy a polgármester kiálljon a helyiek szeme elé?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap szeptember 19-ig kapható 2024/37. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!