Vinnetou a Mindennapi Élet Múzeuma mellől: a PCh!

Vinnetou a Mindennapi Élet Múzeuma mellől: a PCh!

A Pivovar Chříč,bejárata

Plzeň és a város nevét világszerte ismertté tevő sörváltozat megér egy misét, és egy Sörténelemleckét is. Ám most kalandozzunk az alsó erjesztésű világos sörök fővárosától kissé északabbra, hogy ellátogathassunk Chříčbe, ahol szintén kiváló italok hagyják el a helyi főzdét, palackjukon a következő felirattal: Pch!

Ha valaki első látásra azt hinné, az előző három betű is a magánhangzókat mellőző cseh szavak sorát gyarapítaná – példamondatként lásd: „Strč prst skrz krk” (azaz: Dugd le az ujjadat a torkodon!), vagy: „vlk zmrzl, prst zvlhl” (tehát: a farkas megfagyott, az ujj megnedvesedett” –, ki kell ábrándítanunk. A Pch! ugyanis nem szótári szó, bár jelentésekben gazdag: egyrészt idézi az éppen kinyitott sörösüvegből elillanó szénsav szusszanását, másrészt pedig a Pivovar Chříč, tehát a Chříči Sörfőzde rövidítése.

Chříčet hívták a történelem során Křičnek is, németül pedig a Krzicz, illetve 1939 és 1945 között a Kreitsch nevet kapta. (Csehországban, ahogyan Közép-Európában általában, szintén nagy divatja volt helynevek tekintetében az adok-kapoknak, kiváltképp a huszadik században.) A település neve valószínűleg a Hedčanoktól ered, a lengyel telepesektől, akiket a Cseh Akhilleusz néven is ismert I. Břetislav herceg hívott a manapság Karlovickóként ismeretes régióba, amelynek Chříč is a része.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!