Visszaszerezték az oroszok a kezdeményezést?

Visszaszerezték az oroszok a kezdeményezést?

Füst száll a magasba a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szoledarban, ahol heves összecsapások zajlanak az ukrán és az orosz erők között 2023. január 8-án (Fotó: MTI/AP/Roman Chop)

Az orosz erők igyekeznek átvenni az ellenőrzést Szoledar városa és egységeink utánpótlási útvonalai felett, súlyos veszteségeket szenvednek, a harcok folytatódnak – írta szerda esti közleményében az ukrán vezérkar, miután az oroszok a nap folyamán másodszor is bejelentették, hogy elfoglalták a donyeck megyei várost. A legfrissebb harctéri hírekből azonban arra lehet következtetni, hogy az ukrán hadsereg már csak utóvédharcokat folytat a városért, ahol nagy valószínűséggel több száz katonájukat kerítették be az oroszok. És bár a harcokban leginkább a Wagner katonai magánvállalat jeleskedett (és nem az orosz reguláris hadsereg), a település elfoglalása óriási eredmény a támadóktól, akik Liszicsanszk nyári elfoglalása óta képtelenek voltak újabb sikereket felmutatni a fronton.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy mire lesz elegendő ez a győzelem orosz részről, vagyis hogy megroppanthatja-e a donbaszi megerődített ukrán vonalakat a támadás. E kérdés kapcsán ma két ellentétes vélemény ütközik egymással.

• Milyen álláspontok vannak és azokat mivel támasztják alá a képviselőik?
• A donbaszi védelmi vonal tanulmányozása után mire juthatunk, melyik állhat közelebb a valósághoz?
• Melyik félnek okoznak komolyabb veszteségeket a donbaszi megerődített vonalon zajló harcok?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!