Visszatérhet a jobboldal Olaszországban

Visszatérhet a jobboldal Olaszországban

Mario Draghi olasz miniszterelnök távozik a parlament alsóházi üléséről Rómában nem sokkal azután, hogy bejelentette lemondását (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci)

Mint már jó évtizede rendszeresen, most is globális válság közepette dobta a gyeplőt a lovak közé az olasz politikai elit. A kormányt ezúttal az előző kabinetet irányító Giuseppe Conte vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) buktatta meg. Az igazi nyertes a 2019 óta a népszerűségi listákat vezető jobboldal, ezen belül is a Draghi vezette nemzeti egységkormányból jó taktikai érzékkel kimaradó Giorgia Meloni Olasz Testvérek nevű radikális pártja. A gazdasági hazardírozás igazi vesztese azonban a brutális adósságot maga előtt görgető, az újjáépítési pénzek legnagyobb kedvezményezettjének számító Olaszország lehet, de az őszi választás megingathatja az Európai Unió enélkül is törékeny egységét is.

A külső összetartó erő, a mélyülő európai gazdasági és szociális válság ellenére sem élt másfél évnél tovább a technokrata Mario Draghi nemzeti egységkormánya. A Brüsszel kedvencének számító Draghi így is átlagon felül teljesített, hiszen a második világháború után 69 kormány váltotta egymást Olaszországban, és átlagban 1,1 évet bírtak ki.

• Ki és hogyan robbantott?
• Milyen tényezők vezettek a kormány bukásához?
• Miért rázza a hideg az Európai Unió politikusait attól, hogy Giorgia Meloni készülhet a kormányfői székbe?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!