Szintet ugorhatnak a zöld-fehérek

Szintet ugorhatnak a zöld-fehérek

A ferencvárosi Myrto Uzuni (j) és Jesper Nyholm, a svéd Djurgarden játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező 1. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Djurgarden mérkőzésen a Groupama Arénában 2020. augusztus 19-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a futballidény elején járunk, megkockáztathatunk egy általános érvényű megállapítást: a magyar klubcsapatok mezőnyéből úgy emelkedik ki a Ferencváros, hogy lassan a nemzetközi színtéren is láthatóvá válik. Nem egyetlen jól sikerült szezonról, fellángolásokról, hanem tartós, kiegyensúlyozott teljesítményről beszélhetünk. A siker nyilván sportszakmai okokkal magyarázható, ám mivel magyar futballról beszélünk, és Orbán Viktor rendszerében élünk, annak alapja a politikai hátszél. Amely pedig azóta dagasztja a legfényesebb múltú hazai klub vitorláját, amióta Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke irányítja. Aki azt hangoztatja, hogy klubelnöki tevékenysége és politikai szerepvállalása között nincs semmiféle kapcsolat. Ezt éppen annyira érdemes komolyan vennünk, mint a kormányfő vagyonnyilatkozatát.

Ám a hatalomhoz való közelség még nem garancia a sikerre az NB I-ben sem, lévén a legtöbb klub nyíltan kötődik valamelyik fideszes potentáthoz. Az FTC-nek azonban az új kedvencekkel szemben van néhány nagy, bár önmagában nem perdöntő előnye: a hagyománya és az elkötelezett szurkolótábora. A jegybevétel így sem meghatározó tétel, de a Ferencvárosnál hirdetni tisztán piaci alapon is észszerű lépésnek számít. Alighanem a forrásbőség jobb kihasználása, amely a Ferencvárost a fő rivális, a Videoton (Mol Fehérvár FC) elé sorolja.

A zöld-fehérek magabiztosan, sorrendben másodszor nyerték meg a bajnokságot. Hideg profizmus diktálja a szakmai döntéseket; ha kell, szívfájdalom nélkül engednek el magyar közönségkedvencet is. Ha zsoldossereg kell a nemzetközileg is értelmezhető eredményhez, akkor azt verbuvál a klub vezetése. Kevés kivétellel régóta így működik a futballvilág. A nélkülözhetetlen magyarokhoz is tud ragaszkodni a vezetés: az FTC friss sikereinek is az egyik kulcsszereplője volt a válogatott kapus, Dibusz Dénes. És hagynak időt a szakvezetőnek arra, hogy kiépítse csapatát, megvalósítsa koncepcióját, ahogy azt most az egykori ukrán klasszis, Szerhij Rebrov teszi.

Figyelemre méltó, bravúros sikert aratott a Ferencváros Glasgow-ban, amikor az egyértelműen esélyesebbnek tekintett, nagy múltú Celtic otthonában nyert 2-1-re az UEFA-bajnokok ligája második selejtezőkörében. Ráadásul magyar csapattól ritkán látható módon: szinte százszázalékos helyzetkihasználással, tökéletesen kivitelezett taktikával, a vizes talajhoz alkalmazkodva, hatásos védekezéssel. Jó, meg egy kis szerencsével, de ez semmit sem von le a győzelem értékéből. A Fradi néhány nap múlva úgy tudott nyerni bajnoki mérkőzésen a ZTE ellen, hogy a meccs nagyobb részében emberhátrányban játszott. A nemzetközi kupában eddig nyújtott teljesítmény legfőképpen a mutatott játék alapján emeli a csapatot magasan a többi magyar szereplő fölé.

A Mol Fehérvár FC nehezen, 2-1-re verte itthon az ír Bohemianst, a Honvéd ugyanilyen arányban és ugyanígy küszködve, a hosszabbításban a finn Turkut, míg a Felcsút (Puskás Akadémia) első európai kupameccse egyelőre az utolsó is lett. A járvány által megtépázott csapatot könnyedén, 3-0-lal búcsúztatta a svéd Hammarby. A Videoton az Európa-liga második selejtezőkörében máltai, a Budapest Honvéd svéd (Malmö) ellenfelet kapott.

Ha a Ferencváros túljut a BL-selejtező harmadik körén, a következő fordulóban már a főtáblára jutásért játszhat. Ha veszít, az Európa-liga csoportkörébe kerülhet, ha túljut a rájátszásban szembejövő ellenfelén. Ugyanígy állt tavaly ilyenkor, és a történelem ismétli magát: a Dinamo Zagreb várja szeptember 16-án. Tavaly idegenben jól kezdtek a zöld-fehérek (1-1), hogy aztán hazai pályán beleszaladjanak egy csúnya pofonba (0-4). De végül eljutottak az Európa-ligáig, ahol a csoportjukban összességében helytálltak. Kivételes pillanat: pontosan lemérhetjük szeptember közepén a horvát csapat vendéglátójaként, hogy áll tavalyhoz képest a Ferencváros. Ha sikerül szintet ugrania, az vitán felül a magyar futball nagy sikere lenne. Az előjelek biztatók.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/36. számában jelent meg szeptember 4-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/36. számban? Itt megnézheti!