A szélsőjobbosok sepregessenek csak a saját házuk táján

A szélsőjobbosok sepregessenek csak a saját házuk táján

Tüntet a Mi Hazánk. Természetesen egy korábbi alkalommal, amikor cigányozni lehetett. (Fotó: Koncz Tamás / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lesz-e szélsőjobbos vonulás Esztergomban? Csak ezen tudok gondolkozni azóta, hogy olvastam, az önmagát felrobbantó, egy rendőr életét kioltó és sokakat megsebesítő elkövető egy kigyúrt masszőr volt, Facebook-oldalán különféle rasszista, szélsőséges posztokkal. Jó eséllyel tehát a radikáljobb szimpatizánsáról, szavazójáról van szó. Szervezkedik-e már Toroczkai László, összemosva a hasonló nézeteket vallókat és az erőszakos viselkedést? Közzétette-e már minden személyes adatát, családi fotóját a Kuruc.info? Gyülekeznek-e már a virtuális lincselők, akik olyan lelkesek voltak a semmit el nem követő szikrás aktivistanő meghurcolásakor?

Nyilván így kell lennie, hiszen ennek a körnek annyira bántja az igazságérzetét minden hasonló erőszakos eset! Legalábbis ezt hisszük mindig, amikor Németországból importált szélsőbaloldaliak verekednek, vagy épp roma emberek követnek el bűncselekményt. De várjunk csak: a kitörésnapi túra idején szélsőjobbosok is bántalmaztak másokat. Mégsem emlékszem, hogy az túlzottan felháborította volna a radikálisokat. Sőt, a Magyar Jelenen így foglalták össze a történteket: „a Betyársereg két antifa-fészek ellen indított támadást, egyet a Széll Kálmán téren, egyet a Vár tövében. Az importált antifasiszták közül menekülés közben jó néhányan elestek és beütötték magukat. Most rendőrök védik őket."

Az igazság pedig az, hogy ha erőszakos esetekről van szó, az elmúlt évtizedekben bőven voltak a bűnelkövetők között szélsőjobboldaliak, skinheadek, alacsony státuszú fehér férfiak. Természetesen nem lehet általánosítani, gyanúba keverve minden radikálist. Ha a gondolataik adott esetben szélsőségesek is, még akkor sem feltétlenül ragadtatnák magukat erőszakra. Csakhogy nem lehet általánosítani cigányok vagy épp radikálbalosok esetében sem.

A mihazánkos megmondók harciasan követelték néhány hónapja, hogy „az antifát” nyilvánítsák terrorszervezetté. Mintha lenne egyáltalán ilyen, hogy „az antifa”, és volna ennek a felszólításnak bármi értelme. Most is előállnak majd hasonló ötlettel? Szerencsére most békésebb dolgok kötik le az energiákat. A Magyar Jelenen olvasom: „Itt a szervezők videós beszámolója az esztergomi betyáros családi hétvégéről!” Milyen szeretetteljes! Mint a „hazafias ifjak”, akik nemrég a Balatonnál szerveztek gyerektábort, majd egy leszbikus párt zaklattak a badacsonylábdihegyi strandon. Aztán még nekik állt feljebb, mondván, valójában a leszbikus pár fotózott fenyegetően. Javasolnám az indulatok lelkes szélsőjobbos korbácsolóinak, hogy sepregessenek csak a saját házuk táján. Lesz mit.