Adjátok vissza a Tusványosaimat!

Adjátok vissza a Tusványosaimat!

Gyerekek játszanak az iszapos sárban a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) elsõ napján az erdélyi Tusnádfürdõn 2019. július 24-én (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Én is voltam Tusványoson. Nem most, nyilván, hanem a daliás kezdetekkor, Bálványos után, amikor, ha jól emlékszem, Deutsch Tamás tekergett mellettünk a csűrben az iccakai underground diszkóban, Révész Máriusz pedig az azóta tabulistára tett mezítelen felsőtesttel gitározta a tábortűznél a „börtönablakábant”. Amúgy olyan nagy történelmi, közéleti, politikai eseményekről nem tudok beszámolni, mert akkoriban nem voltak ott ilyenek. Ez a medvetéma ment még, ami azóta is kikophatatlan.

Eztán még kétszer jártam, semmi különös, mert még nem volt divat Európa jövőjét bejelenteni, bár a pár évvel ezelőtti legutolsókor tudatosult, hogy mennyire teljesen másmilyen a percről perce valóság meg a honi médiában közölt hűdefontosemberes kép: a szomszédos telkeken, házakban megszállt székely fiataloknak lövése nem volt, mi zajlik a táborban fényes nappal, mert ők fesztiválozni jöttek. Szánom-bánom coming out: a második naptól velük tartottam. És jó volt.

Főhős | Magyar Hang

És akkor nézem Tusnádon ezeket a csávókat a (valójában ide illő szót nem lehet leírni) baromira kúl pólójukban, miszerint „Orbán Makes Europe Great Again”, a kezdőbetűk kiemelve, tehát OMEGA, ami tutira valami O1G elleni akármi akar lenni, és fáj. Testileg, lelkileg. Ugyanis ezek az arcok (a hátukat láttam csupán) ezt tényleg elhiszik. Hogy majd mi, a NER, tehát a Fideszre magától szavazó egymillió-akárhányszázezer magyar állampolgár teszi majd naggyá, méghozzá ismét, Európát.

Ezek a csókák a fenszi pólójukban vajon látták a magyar pedagógusok „ennyit keresünk” Facebook-akcióját? Csak mert Európa például ott kezdődik, hogy oktatás. Segítek, menőkéim, az ifjú magyar pedagógus 430 eurót visz haza havonta. Na, hogy tetszik? A 450 eurós budapesti albérletárak mellett. Vagy úgy egyáltalán.

Omega, te jó ég. Tűzoltók? Megvan nektek, srácok, ott az orbános pólóban két sör között röhögcsélve? Sejtitek, hogy havi nettó mennyiért fognak kiszedni akár titeket is az összeroncsolt autóból, vagy bemászni értetek a lángoló lakásba? Orbán Makes Great Again. Atyagatya.

Közutak állapota? Apró településekre járó buszjáratok száma per nap? Hogy miként lehet pénzt felvenni a bankkártyádról, ha egy zsákfaluban rekedtél? Gyógyszertárba menni? Vásárolni tíz deka párizsit, ha megkívántad reggelire?

Csak a színtiszta politikai show maradt | Magyar Hang

Ti ott a sukár póló alatt vágjátok, mi Európa? A polgár, aki mindenben, értitek ezt egyáltalán, mindenben felelős a sorsáért? Nem azért tapsol, mert a kormány, önkormányzat, helyhatóság megcsináltatott egy nyomorult járdaszegélyt, vagy felújított, felépített egy bármit, hiszen ez a kormány, önkormányzat, helyhatóság feladata, hanem a saját sorsának alakítását ünnepli, amiben száz százalékig ő a felelős. Furcsa, mi? Teljes mértékben felelősnek lenni valamiért.

A minap hallottam egy nem annyira rosszul élő, nem annyira rászoruló, nem annyira célcsoportos ismerősömtől, hogy ezen a csokos dolgon erősen gondolkodnak, mert kár lenne bent hagyni a pénzt, ha már adja az állam. Adja az állam. Aggya. Kádár Makes Hungary Great Again. Az állam ad, mi meg hálásak vagyunk. Hiszen akár nem is adhatna; befizetjük az adót, járulékokat, áfát, ilyen-olyan díjat, megválasztjuk, megajándékozzuk őket a bizalmunkkal, rájuk bízzuk a pénzünket, a jelenünket, jövőnket, és kész, ennyi, túléljük a maradék 364 napot, ha megfelelően viselkedünk, ha betartjuk az íratlan szabályokat, nem tévedünk tiltott területre, hát nem bántanak, nem cseszegetnek minket, tuti biznisz. Csend, rend, fegyelem. Nyugodtság. Erre is lehetne valami dögös pólót nyomtatni. Tedd Naggyá Az Államot Megint! Nem, ez nem hangzik jól. Jobboldali Szocializmust! Ez meg rövid. Mindegy. Tök mindegy.

Orbán Viktor mellett ülve idézte fel a Magyar Hang által feltárt ügyet Tőkés László | Magyar Hang

Próbálom felidézni, mire gondoltunk, mikről beszélgettünk Deutsch Tamás lejtése és Révész Máriusz gitárszólója közben, mellett, után. Semmi. Fiatalok voltunk, oszt jó napot. Szerettünk volna egy országot, ami nem olyan, mint amit épp magunk mögött hagytunk. Make Tusványos Great Again.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/31. számában jelent meg, 2019. augusztus 2-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/22. számban? Itt megnézheti!