Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Szellemi disznóól

Szerző: | 2020. január 18., 13:00 | Író olvasó

A Duna a Parlamentnél (Fotó: Unsplash/Daniel Olah)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2020-as esztendő meghatározó lehet Magyarország számára. Valódi sorsfordulat jöhet, vagy marad a közöny: eltékozolva a nemzetünk jövőjét, mert hiányzik a bátorság az ébredés elindításához. A 2020-as év vagy bővelkedni fog értelmes diskurzusokban és nem csak az ellenzéki, hanem a kormányoldalon is lesz erő az intellektuális őszinteségre és a törzsi ösztönök elhagyására, vagy maradunk a hatalom által kreált szellemi disznóólban, hallgatva a negatív hangokra. Ebben az évben bizonyíthatnak a megválasztott ellenzéki önkormányzati szereplők. Bebizonyíthatják, nem zsebelő papírhéjú politikusok, nem hagyják cserben az embereket – és a kormány is átgondolhatja szerepét a társadalom szétszakadásában.

HIRDETÉS - AIP

Az mindenesetre az egész politikai osztály kudarca, hogy nem született még meg az életképes alternatíva az ellenzéki térfélen, és hogy sokak igazából már a kormánnyal szemben is csak csökkentett elvárásokat támasztanak. Elégedettnek mondják magukat, akármilyen is a kormányzati teljesítmény. Hiányzik a versengő és legitim konfliktus, ami kiszabadítana minket a megalkuvás fogságából.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Összeesküvés-elméletek születnek és rágalomműhelyek élik fénykorukat, egyetlen céljuk, hogy az emberek szívébe félelmet ültessenek el és bénítsák őket a cselekvésben, kihasználva az emberi sebezhetőséget. Ennek eredményeként vált uralkodóvá a „könnyebb lemondani, mint megpróbálni” szemlélet. Ekképpen túl sokat töprengünk magunkban, keresve, hol rontottuk el, és ezt a tűnődéssel felhasznált időt felhasználják ellenünk. Ezeket a megingásokat erősíti, hogy a kormány által támogatott, minden szempontból vállalhatatlan oligarchák jótékonykodással próbálják legitimálni a gyalázatos módon csencselt vagyonukat. Meglehet, a változásra készülve abban bíznak, egy esetleges elszámoltatás alkalmával ezeket a cselekedeteket enyhítő körülményként fogják figyelembe venni.

A „jóságos” rabló | Magyar Hang

A Fidesz mesterkurzust indított az arra kiválasztottaknak, miként kell a politikát felhasználni a meggazdagodásra. Habár inkább becsülettréninget kellene tartania, de ismerve a mohó természetüket, sejthetően az nem lenne népszerű köreikben.

2020 fontos útkereszteződés lesz-e a magyar politikában? Nem tudjuk. De azt tudjuk, nincs tévedhetetlen hatalom, sem olyan, amit nem lehet leváltani. Előbb-utóbb harangoznak, feltámadásra vagy temetésre. Csak rajtunk múlik, mire. A politikai erkölcsök romokban hevernek. Ebben a helyzetben a kormány megváltoztathatja a szóvivőjét, jelszavait, még a divattanácsadóit is leválthatja, játszhat tovább a szavakkal, módosíthatja a ködösítési technikáját, mesélheti tovább olcsó történeteit. Ha viszont az értelem mechanizmusa felülkerekedik a félelemén, akkor az ő történetük véget ér, s számukra nem happy enddel.

A Publicisztika rovatban megjelent írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/1. számában jelent meg január 3-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/1. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS - AIP

Címkék: ellenzék, Fidesz, politika


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

  • Tévút – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2021. május 13., 16:29
  • Róna Péter esszéje az ország kínaiaknak való kiárusításáról. Interjú Salát Gergellyel és Beck Zoltánnal. Őrségi, miskolci és tihanyi riport. Keresse a születésnapi Magyar Hangot, az Átlátszó mellékletével!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Munkanélküliek támogatása külföldön

Pin It on Pinterest