Ki kér kastélyt?

Ki kér kastélyt?

Lázár János a megújult fenékpusztai majorság átadásán 2023. december 17-én (Fotó: Lázár János Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lázár János kezdeményezte, hogy személyesen érvelhessen az Alkotmánybíróság előtt az államfő által („kommunista reflexek” miatt) normakontrollra küldött kastélytörvény mellett. Mint Facebook-bejegyzésében írta, szerinte az állam nem tudja sem felújítani, sem fenntartani a műemléki örökséget. Mivel a miniszter úr, ugye, meglehetősen közel ül a tűzhöz, el kellene hinnünk, amit az állam teherbíró képességéről állít, de mégis nehéz hitelt adni a szavainak, ha látjuk: nincs pénz egészségügyre, oktatásra, a tanárok bérére, állatvédelemre és még ki tudja, mennyi mindenre (ezek szerint műemlékek méltó megőrzésére sem), de van pénz repülőtér-vásárlásra, Vodafone-vételre, több tízmilliárdos propaganda-kampányokra, bankokra, közműcégekre, a sportújság államosítására…

Lázár úr szerint a kastélytörvény arról szól, hogy „megőrzi és kifényesíti a családi ezüstöt, nem pedig elkótyavetyéli, hiszen a lehetőséget erős jogi garanciákhoz köti”. Az „erős jogi garanciák” emlegetése meglehetősen visszás egy olyan rendszerben, ahol a parlamenti „bátorak” a kormány és a kormányfő kénye-kedve szerint akár 1-2 nap alatt módosítanak törvényeket vagy hoznak újakat. Arról már nem is beszélve, hogy a regnáló hatalom a saját szabályait is habozás nélkül hágja át, ha éppen pillanatnyi érdeke úgy kívánja. Oszt jónapot!

A törvény ellenzői – ismét a miniszter FB-posztja szerint – „szándékosan összemossák a magántőke ellenőrzött bevonását a magánosítással, a nemzeti vagyon megőrzését annak eltékozlásával”. Lázár János értetlenkedése tökéletesen érthető, hiszen kétharmados uralkodásuk lassan másfél évtizede alatt a legádázabb ellenzéki sem tudna példát találni a nemzeti vagyon eltékozlására, még erős nagyítóval sem. Hiszen azt minden józanul gondolkodó állampolgár tudhatja, hogy nemcsak az Orbán család vagy Mészáros százmilliárdjai, a meglehetősen szűk körű nemzeti tőkésosztály vagyona, de még a Lázár úr vagyonbevallásában szereplő 39 ingatlan is munkájuk tiszta és jól megérdemelt hozama. Vagy nem?

De tegyük félre (csak egy pillanatra!) a kétkedést. Fogadjuk el, hogy a miniszter kissé indulatos posztja mögött nem sanda szándék, hanem őszinte akarat húzódik. Kérdések így is adódnak: miféle meggondolásból akar az állam olyan feladatokat róni profitorientált vállalatokra – például a műemlékek állagmegőrzését, az esetleges restaurálási munkákat, a kastélyok múzeumként vagy szállodaként történő üzemeltetését –, amelyekhez a cég nyilvánvalóan nem ért? A válasz ez esetben sem túl bonyolult: ugyanolyan megfontolásból, mint amiért az állam sem a saját dolgával foglalkozik, hanem reptér- vagy mobilhálózat-, netán bank-üzemeltetéssel.

Úgy hiszem, valójában nem erről van szó. Sokkal inkább a Vodafone-ügylet mintájának követéséről: ahogy az állami tulajdon megszerzése után szinte azonnal átjátszották a részesedés nagyobb részét a haveri 4iG-nek, ugyanúgy továbbpasszolhatóvá válnak majd a cégek tulajdonába adott kastélyok. Hogy kik fognak jogot kapni üzemeltetésre, tartós bérlésre, ilyen-olyan hasznosításra? Lehet tippelni!