Tíz év az út szélén

Tíz év az út szélén

Novák Katalin (Fotó: Novák Katalin Facebook-videója)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tíz évre befagyasztotta, most pedig duplájára emelné az árvaellátás minimumát a kormány. Korábbi magatartását szinte lehetetlen megmagyarázni, hiszen a koronavírus-válság előtt stabil volt a gazdaság. A minimális árvaellátás havi összege mégis éppen annyi volt 2008-ban, mint 2021-ben: 24 250 forint. Az, hogy ilyen hosszú ideig ne emelkedjen ez az összeg, korábban példátlan volt. 2008-ig egy-kétezer forinttal minden évben nőtt a minimum, egyébként az első Orbán-kormány évei alatt is. 

Az árvaellátás legkisebb összegének mostani megduplázása előrelépés ugyan, de azért sokat elárul, hogy a megduplázott minimális juttatás bőven felette van az eddigi átlagos árvaellátásnak, ami Novák Katalin családügyi miniszter elmondása szerint 41 ezer forint. Vagyis jelentős számban profitáltak volna az esetleges korábbi emelésekből azok is, akik a minimálisnál több ellátást kapnak. Az is a miniszter adatközléséből derült ki, hogy az 55 ezer árva nagy részét, mintegy 42 ezer főt érint az emelés, vagyis ők eddig 50 ezer forintnál biztosan kevesebb ellátást kapnak.

Az árvaellátás a meghatározott minimumon túl elsősorban attól az összegtől függ, ami az elhunytat öregségi nyugdíjként halála időpontjában megillette volna, vagyis jelentősen meghatározza, hogy az elhunyt szülőnek mennyi szolgálati ideje és mennyi jövedelme volt. Szemben például a családi pótlékkal, amely minden gyermek után azonos.

Akár logikusnak is tűnhetne, hogy a kormány egy gazdasági válság idején jobban támogatja a sérülékeny csoportokat - még akkor is, ha a közelgő választás motiválja ebben. Ám ha megfordítjuk a kérdést, akkor az már kevésbé magyarázható észérvekkel, hogy a 2010-es évek gazdasági növekedése idején senkinek nem jutott eszébe, hogy a növekedés eredményéből a legkiszolgáltatottabb csoportok egyikének, az árváknak is arányosan juttasson. 

Egy árva gyermek ugyanis többnyire nem tudja kivenni a részét a munkaerőpiac bővülése által kínált előnyökből, ellenben az infláció őt is sújtja. Ugyanez egyébként igaz azokra is, akik minden hónapban a 28 500 forintos nyugdíjminimumot kapják kézhez. A gazdasági növekedés sajnos egyáltalán nem szükségszerűen vonja maga után, hogy a rászorulóknak is jobban megy. Ha a kormányzatnak nincsen szándéka arra, hogy a legelesettebbeket ne hagyja az út szélén, akkor nincs előrelépés.