Egy cseh teniszezőtől ugyanúgy visszavonták a vízumot, ahogy Djokovictól

Egy cseh teniszezőtől ugyanúgy visszavonták a vízumot, ahogy Djokovictól

A szerb Novak Djokovic ünnepel, miután 4:6, 6:3, 6:3 arányban legyőzte az orosz Danyiil Medvegyevet a párizsi kemény pályás férfitenisztorna döntőjében 2021. november 7-én (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Renata Vorácová cseh teniszezőnő ugyanabba a karanténszállodába került Melbourne-ben, ahol Novak Djokovic is tartózkodik, miután az országba való belépéskor az ausztrál hatóságok az ő esetében sem fogadták el az oltatlanság indokálul felhozott „orvosi okokat". A cseh külügyminisztérium az ügy tisztázására kérte az ausztrál hatóságokat. Vorácová  ugyanakkor – Djokovictól eltérően – nem fellebbezi meg a döntést, hanem visszalépett az Ausztrál Opentől, és elhagyja az országot.

Az ausztrál hatóságok közben cáfolták, hogy Djokovicot fogva tartanák, hiszen ő bármikor távozhat – az országból. Befelé ugyanakkor rá is ugyanazok a karanténszabályok vonatkoznak, mint bármely oltatlan utazóra.

A sajtónak néhány órával ezelőtt kiszivárogtattak egy levelet, amelyet az Ausztrál Opent szervező ausztrál teniszszövetség küldött decemberben a játékosoknak. Ebben azt írják – tévesen –, hogy azok az oltatlanok, akik 2021 július 31. után fertőződtek meg a coviddal (és ebből már felgyógyultak), orvosi felmentést kaphatnak az egyébként kötelező kéthetes karantén alól. 

Csakhogy ez nem így van. Bárki felmehet Victoria állam beutazásra vonatkozó szabályait ismertető honlapjára, ahol azonnal kiderül, hogy szó sincs arról, hogy a fél éven belül a covidon átesett személyek orvosi mentességet kapnának. Erre csak azoknak van esélyük, akik valamilyen (jellemzően immunológiai) betegség miatt nem olthatók. A szabályok nem ismerete persze a határellenőzésnél senkit sem ment fel alóluk, viszont a téves információkat tartalmazó levél miatt az ausztrál teniszszövetség elnöke, Craig Tiley körül mostanra szinte teljesen elfogyott a levegő.

Az oltatlan személyek sincsenek egyébként kizárva az országból, csak kéthetes karantént kell letölteniük. Csakhogy Djokovicnak ezt már nincs ideje kivárni a torna kezdetéig. Djokovic áltudományos állításokhoz való különös vonzalmáról, illetve a vakcinaellenessége miatt kialakult helyzetéről e cikkünkben írtunk.