Egy szlovén fiú az amerikai gigászok között

Egy szlovén fiú az amerikai gigászok között

Luka Doncic az év játékosa (Fotó: Reuters/Jerome Miron/USA TODAY SPORTS)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint azt már bizonyára sok olvasónk tudja, 2019 legjobb európai sportolója a tavaly hatodik világbajnoki címét begyűjtő Lewis Hamilton Formula–1-es autóversenyző lett az európai hírügynökségek szavazatai alapján. A karácsony második napján bemutatott húszas toplistán egy magyar sportlegenda is szerepel: Hosszú Katinka a 13. helyen. A top 20-ban tavalyi teljesítménye alapján két NBA-szupersztár is helyett kapott. A görög származású Jannisz Antetokunmpo és a szlovének kiválósága, Luka Doncic, akit az NBA-ben Wonderboynak becéznek. Őt láthatják képünkön.

Doncic már 8 éves korában nála idősebbekkel edzett. – Mindig idősebbek ellen játszottam, akik sokkal erősebbek és gyorsabbak voltak nálam, így máshogy kellett legyőznöm őket: ekkor tanultam meg ésszel játszani– mesélte a kezdetekről. Profi karrierje 2015-ben indult be igazán a Real Madridnál. Persze már előtte is többször megcsillogtatta tehetségét, 2011-ben a budapesti Sanpaolo-kupa legjobb játékosa lett, majd egy évvel később a spanyol klubhoz igazolt.

A Real Madridnál háromszor lett spanyol bajnok, Euroliga-győztes és MVP (a mezőny legjobb játékosa – a szerk.), Európa-bajnok. 18 éves korára minden díjat megnyert, amit európai játékos megnyerhet.

Ezek után nem is volt kérdés, hogy a következő célállomás az NBA lesz. Az egész szakma az érkezését várta, és sokan úgy gondolták, hogy az újoncbörzén azonnal lecsapnak rá. Bár mindenki tudta és látta, hogy micsoda eredményeket ért el Európában, és az NBA vezetői is a játékintelligenciájáról áradoztak, ám a befektetők tartottak attól, hogy első helyen hozzák el.

Ez a félelem annak köszönhető, hogy kétezer környékén több olyan európai játékost leigazoltak az első körökben, akik a későbbiekben nem hozták meg a csapat számára a várt eredményt. Doncicot nem tartották elég atletikusnak, darabosan mozgott a pályán, és nem volt elég robbanékony. A börze napján így „csak” az első kör harmadik kiválasztottjaként került az Atlantához, de ők is gyorsan elcserélték, és megszerezték maguknak Trae Youngot, így Luka a Dallas Maverickshez került.

A tavalyi szezon első pár hete után azonban rácáfolt mindenre és mindenkire, világossá vált, hogy amit ő a pályán csinál, arra nem volt még példa az NBA-ben. 2019-ben meg is választották az év újoncának, és azt az évet is nagyon erősen indította. Több alkalommal ért el tripla duplát (20 pont fölötti kosár, 10 pont fölötti lepattanó és 10 pont fölötti gólpassz), és bár egy bokasérülés miatt közel két hetet ki kellett hagynia, a pályára visszatérése után sem romlottak statisztikái. Doncic hiába húszéves csupán, már most NBA-topjátékos, és nem csoda, hogy Európában is a legjobbak között tartják számon. És hol van még a szezon vége!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/1. számában jelent meg január 3-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/1. számban? Itt megnézheti!