Román sajtó: Orbán Viktor 2,3 milliárd forintot küldött a sepsiszentgyörgyi focira

Román sajtó: Orbán Viktor 2,3 milliárd forintot küldött a sepsiszentgyörgyi focira

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Diószegi László klubtulajdonos (jobbról) és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester fogják a szurkolói sálat a Sepsi OSK egyik mérkőzésén 2022 júliusában (Fotó: a Sepsi OSK Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A román sportújság, vagyis a Gazeta Sporturilor online kiadásának híre szerint a székelyföldi Sepsi OSK futballcsapat 2022-ben rekordbevételt ért el annak köszönhetően, hogy több mint hatmillió eurót, vagyis jelenlegi árfolyamon 2,3 milliárd forint támogatást kapott a magyar kormánytól. A gsp.ro cikke szerint ezt a pénzt Orbán Viktor küldte Sepsiszentgyörgyre.

A lap megszerezte a futballklub pénzügyi beszámolóját, amelyben az áll: a tavalyi évben összesen 11 millió eurónyi bevételük volt, ami klubrekordot jelent, ám ennek az összegnek több mint a fele a budapesti kormány támogatásából származik. A tavalyi esztendő különösen jól sikerült a klubnak: közel ötven százalékkal nőtt a bevételük, és többlettel zárták az évet.

A Budapestről érkező összeg a televíziós jogokból származó bevétel tízszerese, a nemzetközi szereplés okán az UEFA-tól érkező pénz hétszerese, a meccsjegyekből származó bevétel tizenkétszerese volt. A magyar kapcsolat a szponzorációban is jövedelmező: a lap szerint a Diószegi László vezette klub partnerei között több mint kilencven százalékban magyarországi cégek voltak vagy vannak.

A Sepsi 2022-ben 1,2 millió eurót költött kizárólag a gyermek- és ifjúsági központra, többet, mint amennyit a legsikeresebb romániai akadémia, a Gheorghe Hagi tulajdonában álló Farul. Erről a kizárólag befektetői pénzből működő intézményről mi is írtunk egy riportot öt éve. A lap megemlíti azt is, a csapat egy vadonatúj arénában játssza a hazai mérkőzéseit. Ennek építési költségét, közel 25 millió eurót szintén a budapesti kormány állta.

A külföldi támogatást sérelmezik a román első ligában játszó vetélytársak. Dan Șucu, a Rapid részvényese korábban azt mondta, „az, hogy egy szomszédos ország kormánya évente 3,5 millió eurót fektet be egy itt versenyző csapat költségvetésébe, nem csapás a többi versenyzőre is? Ez normális? Így nem lehet versenyezni. Ez felháborító és égbekiáltóan törvénytelen. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy jön-e majd a magyar számvevőszék, hogy kivizsgálja, mi történik a magyar adófizetők pénzével!" – mondta Dan Șucu.

A Sepsi bevételei 2022-ben (forrás: GSP.ro)
• Magyar állami támogatás 6 100 000 euró
• Szponzori szerződések 1 100 000 euró
• UEFA bónusz 850 000 euró
• Televíziós jogok 600 000 euró
• Jegyeladás 500 000 euró

A Sepsi OSK egyébként bejutott a román első liga rájátszásába, miután 4–0-ra győzött a magyarellenes rigmusok miatt újrajátszatott mérkőzésen. A FCU Craiova elleni meccsen a sepsiszentgyörgyi stadionban a hazai csapatban egyetlen magyar nemzetiségű játékos lépett pályára, a kapus Niczuly Róbert.