„Hosszú Katinka úgy edz, mint egy terminátor”

„Hosszú Katinka úgy edz, mint egy terminátor”

Sós Csaba (Fotó: MÚSZ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbi fagyos viszonyhoz képest száznyolcvan fokos fordulatot érez Hosszú Katinkával kapcsolatban az úszókapitány, aki szerint a háromszoros olimpiai bajnok korábbi önmagát idézi, és úgy edz, mint egy terminátor. Sós Csaba szerint a sportág erejét mutatja az úszók folyamatos sikerszériája is. – Most tért haza a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiáról a küldöttség. A tizenkét magyar aranyból hetet szállítottak az úszók. Ez mennyire releváns eredmény a két év múlva esedékes tokiói olimpia szemszögéből?

– Semennyire. Azaz dehogynem, csak nem úgy, ahogy gondolja. Tudniillik semmi értelme egy az egyben átszámolni ezeket az aranyérmeket a tokiói olimpiára. Milák Kristóf és Késely Ajna három-három győzelemmel zárt, mellettük Berecz Blanka nyert aranyérmet. Hiába olimpia ez is, ifjúsági, nem felnőtt.

– Dárdai Pál nyilatkozta a gyermeke kapcsán, hogy nem szabad következtetéseket levonni abból, ha a gyerek utánpótláskorban sikeres. Ez a megállapítás az egyéni sportolókra is érvényes?

– Sajnos sok igazság van benne: egyszerű volna az élet, ha olyan simán menne, hogy aki ifiben bajnok, az felnőttként is az lesz. De Milák kiugró tehetség, Európa-bajnok a felnőtt korosztályban, és a világranglistát is vezeti olyan idővel, amellyel négy-öt évre visszamenőleg minden versenyt megnyert volna. Phelpsestül, mindenestül. Ő már a felnőtt topversenyzők között van, Ajna pedig nagyon közel áll ehhez.

„A pénz nem számít, csak eredmény legyen" - Magyar Hang

A nemrég véget ért ifjúsági olimpia magyar sikerei sem igazolják vissza Dénes Ferenc sportközgazdász szerint a tao létjogosultságát.

– Minek köszönhető, hogy a magyar úszók évtizedek óta az élvonal tagjai?

– Sok jó edzőnk van, a középkorú mag mellett vannak olyanok is, akik negyvenéves tapasztalatukkal rengeteg váratlan helyzetet átéltek már. A világon egyedülálló a munkatempójuk, nem vicc, gyakran nekem kell kapitányként visszafognom őket. Elkötelezett szakemberek, akiket az óriási konkurencia nap mint nap jobb teljesítményre sarkall. Fél ötkor kelnek, este hétig a medenceparton állnak, terveznek, alkotnak, vezényelnek, kudarc esetén elemeznek és újraépítenek. Szabad hétvége vagy nyári szünet nélkül zokszó nélkül teszik a dolgukat. Ők jelentik a sportág erejét. Paradox, hogy néha pont ez az őrült munkatempó okoz gondot. De soha ne legyen nagyobb problémája a magyar úszásnak.

– És Hosszú Katinka?

– Közel áll legjobb időeredményeihez. Shane távozása óta rendkívüli elánnal és kedvvel versenyez. Őrületesen kemény a vízben, fantasztikus, ahogy darabokra szed mindenkit. Ez már a budapesti világkupán kitűnt, látni lehetett: Katinka emberfeletti fájdalmat képes elviselni a visszatérésért. Annyira akarja a győzelmet, és annyira akar úszni, hogy ezt nekem kapitányként nagyon megnyugtató látni.

Verrasztó Dávid: Féltem ettől, hogy eljön - Magyar Hang

A harmadik Eb-aranyát megszerző sportoló egyszerre készül a civil életre és az olimpiára.

– Miben változott a helyzet a korábbihoz képest? Egy éve nyilatkozta, hogy nem válaszolnak az e-mailjeire, nem tud vele beszélni, Shane sem áll szóba senkivel. Most mi a helyzet?

– Száznyolcvan fokos a fordulat. De nem akarom ezt a történetet meglovagolni, csak a változás érzékeltetése miatt mesélem el: Petrov Árpád, vagyis a mostani trénere évtizedek óta kollégám és barátom. Bármikor felhívhatom, és ez fordítva is így van. Korábban kellemetlen volt, hogy a megkereséseimre nem érkezett válasz. Ennek önmagában sem örül az ember, ráadásul kapitányként sem szolgáltattam rá okot. Most ilyen nincs, szerencsére az a múlt, egy lezárt fejezet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 24. számában jelent meg, 2018. október 26-án. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 24. Magyar Hangban? Itt megnézheti.