„Mi hozzuk a Maccabi-szellemiséget”

„Mi hozzuk a Maccabi-szellemiséget”

Jusztin Ádám (Fotó: Maccabi VAC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az európai zsidó közösség hagyományos nemzetközi sporteseményére ebben az évben július 29. és augusztus 7. között kerül sor Budapesten. Jusztin Ádám, az 1906-ban alapított Vívó- és Atlétikai Club, ma Maccabi VAC elnöke bízik abban, hogy a nyári Maccabi Európa Játékok (European Maccabi Games – EMG) idejére mindenki félre tudja tenni az ellentéteket, és ez a rendezvény közeledést hoz majd a különböző szervezetek között, s ennek következtében megkezdődhet a most még hiányzó párbeszéd. A beszélgetésből az is kiderül, vajon miért volt fontos, hogy a Hajós Alfréd-uszoda a helyszínek közé kerüljön.

– Már fél év sincs hátra a Maccabi Európa Játékok megnyitójáig. Hogy haladnak a szervezési munkálatokkal?
– Miután nekem némi szervezésen kívül a magyar csapat felkészülésének irányítása, a csapattagok toborzása és regisztrációja az elsődleges feladatom, így kijelenthetem, jól állunk. Sőt, mivel a nemzetközi Maccabi-szervezetekkel is jók a kapcsolataim, így azt is tudom, hogy minden résztvevő nagyon várja már.

– Az eseménnyel kapcsolatban többször is elhangzott a zsidó olimpia kifejezés…
– Helytelenül, ugyanis az Izraelben négyévente rendezett Maccabi Világjátékokat hívhatjuk más néven zsidó olimpiának, hiszen az méreteiben, a résztvevők számában valóban olimpiai szintet képvisel. Szintén négyévente, de két évvel a világjátékok után tartják különböző földrészeken a Maccabi-játékokat, amelyeknek mindig más és más város ad otthont. A Pánamerikai vagy Európa Játékok egyrészt a világjátékok előszobáinak tekinthetők, másrészt itt három korosztály: utánpótlás-, felnőtt és masters (az idősebb) versenyzők vehetnek részt. Az európai sorozatnak is hatalmas a presztízse, amelyet az is mutat, hogy a legutóbbi két házigazda (Bécs és Berlin) nagyon komolyan vette a szervezést, multisporteseménnyé vált.

– Kizárólag profik vehetnek részt a versenyeken, vagy akár amatőrök is nevezhetnek?
– Mindkét oldalról lesznek indulók. Lesz olyan teniszező, aki a világranglista legjobb száz versenyzője közé tartozik, és bizony a sorsolás folytán olyannal is játszhat, aki abszolút amatőr. Ne felejtsük el, az Európa Játékok nemcsak a sportról szól, kulturális rendezvény is, divatosabb szóval: egy igazi fesztivál. Itt megadatik minden induló számára, hogy egy közösség részeként akár az adott sportág legjobbjával is szembekerülhet. Ez a zsidóság egyik legnagyobb eseménye, amelyen korábban olyan kiemelkedő személyiségek indultak, mint Keleti Ágnes vagy éppen Mark Spitz.

– Mennyire volt jellemző az a korábbi versenyeken, akár a világ-, akár az európai játékokról beszélünk, hogy három szervezet is rendezőként jelenik meg az eseménnyel kapcsolatban? Mert Magyarországon most ez a helyzet.
– Minden ország más és más struktúrában rendezte meg ezt a sporteseményt, azonban egy dolog mindenhol azonos volt: a szervezésért mindig egy projektcég felelt. Annyira jól működött, hogy a leendő szervezők számára Európában már ez az iránymutatás. Amikor 2010-ben Deutsch Tamással elkezdtünk gondolkodni azon, hogy Budapest pályázzon a házigazda szerepére, egyértelmű volt számunkra, hogy a magyar zsidók által alapított MTK mint profi sportklub vezető szerepet kap a szervezésben.

Deutsch Tamás: „Az állam 4,95 milliárd forintot ad a makkabi játékokra" | Magyar Hang

Talán nyugodtan kijelenthetjük, sajtótörténeti naphoz ért el a Magyar Hang, ugyanis most fordult elő először, hogy nyilatkozott lapunknak a Fidesz egyik emblematikus politikusa.

A Maccabi VAC Hungary egy amatőr klub, elnökként leginkább a szervezet társadalmi erejét és nemzetközi kapcsolatait tudom hasznosítani, továbbá mi hozzuk a zsidó, cionista szellemiséget. A harmadik fél a Mazsihisz, a zsidó közösségek legitim vezetője, amely mindig is támogatta a Maccabi-mozgalmat. Amikor e hármasról beszélünk, biztosak lehetünk abban, hogy sikeres Európa Játékokat fognak szervezni.

– Megvan annak a leghalványabb esélye, hogy legalább a játékok idejére ne az egymás közötti vitáikra figyeljenek a különböző hazai zsidó szervezetek?
– Talán naiv a hozzáállásom, de az a célunk, hogy egy nagy, egységes zsidó ünneppé varázsoljuk a játékokat. Ha valaki annak idején megkeres, hogy rendezzük meg, de cserébe a zsidóság nem kap semmit, biztosan nemet mondok. Ha viszont hozzáteszik, hogy a közösségünk számára infrastrukturális fejlesztésekkel jár majd a rendezés, az már más. Bár szervezeteink között vannak viták, feszültségek, de azt gondolom, e sportesemény idejére mindenki képes lesz félretenni a sérelmeit. A játékok révén adott a lehetőség, hogy elinduljon egy közeledési folyamat, és megkezdődjön a most még hiányzó párbeszéd.

– Nem zavaró az önök számára, hogy éppen egy olyan kormánytól kapnak anyagi és kommunikációs támogatást, amely a zsidóság számára mindig is fontos liberalizmus ellen hirdet hadjáratot? Olyan médium a kommunikációs partnerük (köztelevízió – a szerk.), ahol például a Waffen SS katonáit hősnek titulálják.
– Mindig is azt vallottam, hogy a politikai nézetkülönbségeknek, vitáknak nem a sportpályán a helyük. Amikor elhatároztuk, hogy pályázunk a 2019-es Maccabi Európa Játékok lebonyolítására, egyeztettünk a hazai és nemzetközi szervezeteinkkel. Jól tudtuk, hogy számos kérdés, ne adj’ Isten, ellentmondás merülhet fel, de abban mindenki egyetértett, hogy ezúttal a céljaink a legfontosabbak. Most lehetőséget kaptunk a rendezésre, és ahogy közeledik a megnyitó időpontja, úgy csökkennek a feszültségek, egyre több problémát tisztázunk. Bízom benne, hogy képesek leszünk minden olyan sztereotípiát eloszlatni, amelynek ebben a helyzetben egyszerűen nincs helye.

Lassan elképesztő méreteket ölt a makkabi játékok költségvetése | Magyar Hang

A szervezés teljesen a Deutsch család kezébe került, akik nem álltak itt meg, már az atlétikai vb-t is célba vették. Össze is különböztek Fürjes Balázzsal.

Sokan például problémásnak tartják, hogy a Ludovika, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felújított épületegyüttese lesz a sport- és kulturális rendezvények központi helyszíne, holott az ma nemzetközi szinten is minden igényt kielégítő komplexum. Felhozhatnám erre azt is, micsoda dolog az, hogy az előző házigazda, Berlin az 1936-os olimpia helyszínein rendezte meg a versenyek nagy részét… Higgye el, most nem ez a lényeg. Mindemellett üzenetértéke van annak, hogy a Hajós Alfrédról, Magyarország első olimpiai bajnokáról – aki az első zsidó olimpiai bajnok is volt – elnevezett és az általa tervezett sportuszodában zajlanak majd a vizes sportágak küzdelmei. Ez fontos szimbólum számunkra. Egyébként pedig a résztvevők 99 százalékát egyáltalán nem érdekli, mi a helyzet a magyar belpolitikában; ettől függetlenül nyilvánvalóan lesznek olyanok is, akik minderről másként gondolkodnak, ám ugyanúgy részesei lesznek ennek a remek eseménynek, mint a többiek.

– Amióta Budapest elnyerte a rendezési jogot, ön mindig is azt nyilatkozta, itt a remek alkalom, hogy a vidék zsidósága is részese legyen a játékoknak. Aztán ez az álma a semmivé vált…
– Ez még most is szívügyem, de be kellett látnom, hogy a magyar zsidóság több mint 90 százaléka történelmi okokból Budapesten él, míg a vidéken élők kis létszámuk miatt nehezebben vonhatók be egy ilyen eseménybe. Persze az ideérkezőknek mindenképpen megmutatjuk a Budapesten kívüli Magyarországot is. Kulturális programokat szervezünk vidékre, valamint kiegészítő rendezvényeket: például a német delegáció edzőtábora Debrecenben lesz. Ugyanakkor nem titok, hogy a kulturális programok fő helyszíne a pesti zsidónegyed lesz, azon belül is a Dohány utcai zsinagóga.

– Mivel a Formula–1 Magyar Nagydíja is ugyanabban az időszakban lesz, amikor az EMG, gondolom, a szálláshelyekről idejében kellett gondoskodniuk. Milyen szintű elhelyezésre számíthatnak a résztvevők?
– Ez volt az első, amit elintéztünk, hiszen háromezer vendég számára kellett szobát foglalnunk a játékok idejére. Az Európai Makkabiszövetség pedig meghatározza a biztosítandó szállás minőségét is, amely nem lehet alacsonyabb a négycsillagos besorolású hotelnél.

– Mi a helyzet a kettős állampolgárságú sportolókkal?
– Ez nálunk nincs külön szabályozva, annyi a követelmény, hogy ha valaki izraeli és magyar állampolgársággal is rendelkezik, és fél évnél hosszabb ideje életvitelszerűen Magyarországon él, akkor magyarként indulhat. Ez a szabály minden ország esetében igaz. De arról, hogy melyik ország színeiben indul, a sportoló dönt.

– Kizárólag zsidó származású sportolók indulhatnak el ezen a versenyen. Mi a helyzet a nézőkkel?
– Az Európa Játékok olyan közösségi rendezvény, ahova szívesen hívunk mindenkit, bármilyen felekezet tagja. Fontos tudni, hogy az ünnepélyes megnyitón és esetleg egy-két döntőn kívül – arról még nem született döntés, pontosan melyek – minden sportesemény ingyenes lesz a nézők számára.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/8. számában jelent meg, 2019. február 22-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/8. Magyar Hangban? Itt megnézheti.