Kemény meccsen játszott döntetlent a világbajnokkal szemben a férfi pólócsapat

Kemény meccsen játszott döntetlent a világbajnokkal szemben a férfi pólócsapat

Az olasz Vincenzo Dolce és Erdélyi Balázs (fehér sapkában) a tokiói olimpia férfi vízilabdatornájának ötödik fordulójában játszott Magyarország-Olaszország mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 2-án (Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A cél: a csoportgyőzelem. Ezzel ugrott medencébe Märcz Tamás szövetségi kapitány csapata a tokiói olimpia férfivízlabda-tornájának utolsó, ötödik összecsapására a regnáló világbajnok, Olaszország ellen. Ha az ötkarikás statisztikákat nézzük, akkor régen vertük már meg az olaszokat olimpián: 2012-ben Londonban 11–9-re múlták felül a magyar válogatottat a negyeddöntőben. Azt megelőzően a 2000-es sydneyi negyeddöntőben viszont mi diadalmaskodtunk ellenünk, akkor 8–5-re nyert Kemény Dénes később olimpiát első alkalommal megnyerő csapata.

A meccs tapogatózással indul, úgy tűnt, mezőnymunkában próbálták felmérni egymást a csapatok. Három percet kellett várni az első gólra, amit szerencsére a mieinknek sikerült összehoznia. Már majdnem lejárt a támadóidő, amikor jobb oldalon Jansikhoz került a labda, aki ellőtte a blokk mellett, lövése pedig a kapus keze között beszédelgett a gólvonal mögé. Sokáig nem tartott az öröm, mert a következő olasz támadásból egy kiállítást követően megszerezte első találatát az ellenfél: mutatós adogatás után Echenique négy méterről csipkézte ki a magyar kaput. Hogy a negyed ne döntetlennel érjen véget, arról Varga Dénes gondoskodott, aki a négyről nem lacafacázott, és kicsipkézte Del Lungo kapuját.

A második negyed elején zárkóztak az olaszok: egy Di Fulvio labdaszerzés után Echenique jobbról középre passzolt, Aicardi pedig a kapu szájában jobbal behúzta. Hogy az olaszok ne örüljenek sokáig, arról ismét Varga Dénes tett, újabb lövése igazi szépségdíjas találat volt: a labdát kissé balról, három méterről jobbal a jobb felsőbe pattintotta. Vargának egyébként szemmel láthatóan kifejezetten jó napja volt, igazi vezérként húzta magával a csapatot. Harmadik gólja sem volt kisebb, mint az előző: süllyedés közben hat méterről a jobb alsót szemelte és lőtte ki. A második felvonást is 2–1-re nyert a magyar válogatott, így 4–2-vel zárult az első félidő.

A harmadik negyed megint nagy mezőnymunkával indult. A mieink kettős emberelőnyt is kivédekeztek. Látszott, a csapatok nagyon odafigyelnek a védekezésre, különösen a magyarok. Mivel mindkét együttes továbbjutott már a negyeddöntőbe, olybá tűnt, mintha egy erős felkészülési meccset játszana a két együttes így hangolva a kieséses szakaszra. Ehhez mintha a bírók is asszisztáltak volna, feltűnően sok emberelőnyös helyzetben támadhattak a csapatok, két perccel a harmadik felvonás vége előtt 9 magyar, 6 olasz kiállítást ítéltek. A negyed első gólját az olaszok szerezték büntetőből. Erre 1,8 másodperccel a vége előtt válaszoltak a magyarok. Egy újabb emberelőnyös helyzetet szépen kipasszolva végül Angyal stukkolta be a labdát. A gólja azt is jelentette, hogy a mieink két gólos előnnyel rugaszkodhattak neki az utolsó nyolc percnek.

Az utolsó negyed egy olasz góllal indult. Utána megint a mezőnymunka volt fókuszban, az olykor káoszra emlékeztető jelenetek ellenére a csapatok ráfeszültek a védekezésre. Ezt erősítette, hogy igen kevés találat esett a mérkőzésen, s ennek nem a pontatlanság volt az oka. 1 perc 45 másodperccel a vége előtt Manhercz próbált ejteni, de az olasz hálóőr hárított a szemfüles labdát. Sajnos a végét az olaszok húzták meg jobban, egy perccel a vége előtt egyenlítettek, sőt még a győzelemért is támadhattak, ám Nagy Viktor legnagyobb védését bemutatva megakadályozta a magyar vereséget. (A meccs videós összefoglalóját alább tudják megnézni.)

– Mi uraltuk a meccset, ami jó, de mi engedtük ki a kezünkből a győzelmet is. Picit mérges is vagyok emiatt. Nem úgy járt a labda, ahogy megbeszéltük, lassabbak voltak az akcióink. Ennek ellenére megnyerhettünk volna a mérkőzést, a bíró is elismerte, hogy nem kaptunk meg egy büntetőt a végén. De ezekkel nem kell foglalkozni, játszottunk egy jó meccset. Voltak egyénileg nem jól megoldott helyzetek, de csapatként jól működtünk. A támadások is tetszettek, jól felépítettük az akciókat – értékelt a mérkőzés lefújása után Märcz Tamás. A továbbjutásról szólva a szövetségi kapitány arról beszélt, mivel harmadikok leszünk a csoportban, várhatóan vagy Horvátország, vagy Spanyolország lesz az ellenfél. „Nem lesz egyszerű, de mindent megteszünk ellenük.”

Tokiói olimpia, vízilabda, férfiak
Csoportkör, A csoport, 5. forduló

Magyarország–Olaszország: 5–5 (2–1, 2–1, 1–1, 0–2)

Korábbi cikkeinket a tokiói olimpiáról itt olvashatják!