Több órát vesz igénybe a tokiói olimpiára akkreditált személyek beléptetése

Több órát vesz igénybe a tokiói olimpiára akkreditált személyek beléptetése

Az olimpiai ötkarika a Japán Olimpiai Bizottság tokiói székháza előtt 2020. március 24-én (Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európai szemmel kifejezetten lassúnak és körülményesnek tűnik az akkreditált személyek beléptetése a jövő pénteken kezdődő tokiói olimpiára, ugyanakkor a japán szervezők alapos munkát végeznek és segítőkészen fogadják a vendégeket – írja tudósításában az MTI.

A beszámoló szerint a július 23-án kezdődő ötkarikás játékok közeledtével sorra érkeznek Japán fővárosába a 200 fősnél is nagyobb repülőgépek, amelyekből kiszállva a hosszú utazástól elgyötört vendégeknek órákat – akár hármat-négyet is – egy repülőtéri folyosón kell várakozva tölteniük, mire rájuk kerül a sor. Természetesen a sportolók prioritást élveznek, azaz elsőként eshetnek át a kötelező, de lassú procedúrán, így a nyálmintás koronavírus-teszten is.

A repülőteret csak azt követően lehet elhagyni, hogy megérkezik a teszt negatív eredménye, amelyre legalább egy újabb órát kell várni. – A japánok segítőkészséggel, odaadással és kedvességgel próbálják oldani a várakozástól türelmetlenné váló érkezők feszültségét – írja a távirati iroda helyszíni tudósítója.

A cikk szerint a házigazdák alaposságát és körültekintését, valamint szabálykövető magatartását talán az példázza a legjobban, hogy a légi kikötőt elhagyva busszal a központba szállítják az akkreditált személyeket, akik onnan taxival mehetnek a szállásukra. Csakhogy a szervezők minden egyes embernek külön taxit hívnak, még azoknak is, akik az előző 24 órában végig együtt utaztak és egy helyre is tartanak. A taxihoz lifttel lehet lemenni, de abba is egyszerre csak egy ember szállhat be. Ez a hozzáállás ugyan rendkívül lelassítja a folyamatot és növeli a sort, de azt a célt szolgálja, hogy az olimpia alatt véletlenül se alakuljon ki gócpont a koronavírus-járvány kapcsán.

A tokiói olimpia sok hányattatást megélt már az elmúlt év során, és az egyik legkellemetlenebb, hogy sok japán nem is akarja, hogy megrendezzék. A legfrissebb rendelkezések szerint, mivel Tokióban és környékén a koronavírus újbóli berobbanása miatt szigorították a járványügyi korlátozásokat, most úgy áll a helyzet, hogy egy néző sem lehet jelen a versenyeken.

Közben a Magyar Olimpiai Bizottság úgy határozott, védettség nélkül magyar sportoló nem utazhat el a tokiói olimpiára. A tájékoztatás szerint a 363 tagú magyar delegációból, pontosabban a 176 versenyzőből négy sportolónak nem volt védettsége, vagyis nem estek át a betegségen, és oltást sem kaptak az elmúlt hónapok során, így a MOB úgy határozott: ők csak abban az esetben utazhatnak, ha felveszik az oltást. A Nemzeti Sport információi szerint a négy emberből három úszó, közülük egy már pénteken beoltatta magát, kettő pedig az utazás előtt oltakozik.