Történelmi siker: Valter Attila vezeti a Giro d'Italiát

Történelmi siker: Valter Attila vezeti a Giro d'Italiát

Valter Attila, a Groupama-FDJ csapat versenyzője a legjobb 25 éven aluli versenyzőnek járó fehér trikóban a 104. Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny ötödik, Modena és Cattolica közötti 177 km-es szakaszának eredményhirdetésén Cattolicában 2021. május 12-én. Valter Attila összetettben a negyedik helyre jött fel. MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Először öltheti magára a legjobbnak járó színes trikót magyar kerékpáros a Grand Tour, vagyis a világ legjelentősebb három körversenyének egyikén. Valter Attila, a francia Groupama-FDJ csapat versenyzője a Giro d'Italia hatodik szakaszát követően állhatott fel a dobogó legtetejére.

A fiatal magyar kerékpáros már kedden történelmet írt, amikor megszerezte a legjobb fiatal versenyzőnek járó fehér trikót, csütörtökön azonban ezt is túlszárnyalta az összetett első hely megszerzésével. A 160 kilométeres szakaszon a hideg idő, az eső és a komoly oldalszél nehezítette a versenyzők dolgát. Azt követően, hogy szerdán bukás miatt kiesett két nagy esélyes, az amerikai Joe Dombrowski és a spanyol Mikel Landa, az emelkedőkkel tűzdelt csütörtöki etap tovább rostálta a mezőnyt, Valter Attila azonban tartani tudta a lépést az élbollyal, és végül a 12 helyen ért célba, összetettben azonban megelőzte az előtte álló három kerékpárost, így megszerezte a rózsaszín trikót.

A május 8-án indult Girón a versenyzők három hét alatt közel 3500 kilométert tesznek majd meg: a körverseny Olaszország számos régiója érintésével Torinótól Milánóig tart.

Az esemény rajtjának tavaly a tervek szerint Budapest adott volna otthont, a járvány miatt azonban elhalasztották a versenyt, amelyet végül októberben rendeztek meg, kizárólag olasz helyszíneken. A 2021-es rajt esetében is felmerült a magyar főváros, ám erről végül a kormány lemondott, szintén a fertőzés elleni védekezéssel indokolva döntését, az olasz fél azonban a felajánlott 2022-es indulást utasította el, így egyelőre nem tudni, láthatjuk-e Magyarországon a Girót.

A tavaly ősszel a járvány árnyékában megrendezett körverseny útját botrányok, sportolói sztrájk és csúnya balesetek szegélyezték, idén azonban egészen más környezet fogadta a kerékpárosokat Itáliában. Az idő eddig nem volt a legkegyesebb, a járványhelyzet azonban a 2020-as versennyel ellentétben nem fenyeget naponta az esemény törlésével.

Pénteken egy 181 kilométeres etap vár a mezőnyre, amelyet a sportág történetében először magyar kerékpáros vezet majd. A Notaresco és Termoli között húzódó útvonalon néhány kisebb emelkedő vár a versenyzőkre, a csapata támogatásával Valter Attila így megőrizheti a rózsaszín trikót.

A kerékpáros, aki tavalyi első Giróján a 27. helyen végzett, a Magyar Hangnak korábban elmondta, könnyedséggel tölti el, hogy van már Grand Tour tapasztalata. – Tudom, hogy milyen három hetes versenyen szerepelni és beosztani az erőmet. Az elvárásokat próbálom helyén kezelni, elsősorban a csapatnak és saját magamnak próbálok megfelelni – fogalmazott. – Akkor vagyok elégedett magammal, ha sikerül a legjobb formámat hozni miközben jól érzem magam a nyeregben – tette hozzá.

A magyar kerékpáros a befutó után nyilatkozva elmondta, sírni tudna az örömtől. Mint fogalmazott, nehéz szakasz volt, de érezte, hogy a többiek nincsenek sokkal előtte, és a lábában van elég erő, hogy tartsa a tempót. Az interjú végén magyarul köszöntötte a szurkolóit: Remélem, hogy sokat láthattok még a tévében, hajrá magyarok!

Valter Attila mellett még egy magyar versenyzőért, Dina Mártonért is szoríthatunk, ő az ötödik szakasz után a 86. helyen állt.

A Giro d'Italia hátteréről, a magyarországi rajt lehetőségéről a Magyar Hang május 14-én pénteken megjelenő számában olvashatnak.

Frissítés:

Orbán Viktor is gratulált Valter Attila kerékpárosnak ahhoz, hogy átvette a vezetést a Giro d’Italia kerékpáros versenyben. 

A „csömöri havasokból” a rózsaszín trikóig. Történelmi kerékpáros siker. Csak így tovább! Hajrá, Valter Attila! – írta a miniszterelnök a közösségi oldalán.