Újabb olimpiai kvóták a birkózó-világbajnokságon

Újabb olimpiai kvóták a birkózó-világbajnokságon

Sastin Marianna nemcsak a bronzmérkőzés jogát birkózta ki magának a világbajnokságon, hanem megszerezte a női szakág első tokiói kvótáját is

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már most kijelenthető, a Nur-Szultanban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság sikeres versenyként vonul majd be a magyar birkózás történetében. A csütörtöki versenynapján mindkét érdekelt magyar birkózó nemcsak megszerezte az olimpiai kvótát, de pénteken a bronzéremért léphetnek szőnyegre.

A női mezőnyben a 2013-as vb-győztes, összesen 11világversenyes éremnél járó Sastin Marianna (62 kg) – aki tavaly februári szülését követően a budapesti vb-n 5., a bukaresti Eb-n 3. lett – az elődöntőig a legszebb napjaira emlékeztetően küzdött. Előbb az Eb-2. olasz Aurora Campagnát (7-2), aztán a dél-koreai Csoj Dzsiét (10-0, technikai tus) verte, majd a negyeddöntőben a tokiói részvételért a szintén Eb-ezüstérmes moldovai Mariana

Cherdivara-Esanu ellen nyert (5-3), amivel megszerezte a magyar válogatott harmadik olimpiai kvótáját. Ezzel biztossá vált, hogy vb-éremért birkózhat majd pénteken. Sajnos aztán az elődöntőben simán kikapott (0-10) a világ- és kétszeres Európa-bajnok, címvédő bolgár Tajbe Juszeintől, így a bronzérem reményében várja a pénteki helyosztókat.

„Eddig nagyjából egyenlőre álltunk Tajbéval, sajnálom, hogy most beszorult a lábam, a térdemet meg nem akartam kitöretni. Ez van, majd az olimpiáig többet gyakorlom az orsó védését. A fő cél sikerült, megszereztem a tokiói kvótát, persze szebb vége is lehetett volna a napnak. Két meccsemet is a hajrában nyertem meg, de hát a mérkőzésidő hat perc, ezt mindenkinek tudnia kéne… Természetesen mindent megteszek a bronzért is” – fogalmazott Sastin.

Az orosz származású Muszukajev Iszmail parádés teljesítménnyel szerzett tokiói kvótát a szabadfogásúak 65 kilós mezőnyében (Fotó: MBSZ)

A férfiaknál elkezdődtek a szabadfogás küzdelmei, és azonnal egy kiugró magyar sikerrel. Azaza csak félig magyar, hiszen a 65 kilósok mezőnyében az oroszból honosított Muszukajev Iszmail képviselte hazánkat, aki szó szerint elképesztő produkciót mutatott be a szőnyegen. Volt olyan meccse, amelyen látványosan akkor adta ki magából a maximumot, amikor az már nagyon kellett – a palaui Cristian Nicolescu ellen másodpercek alatt győzhetett volna, de ő elhúzta öt és fél percig a technikai tust (14–4) –, de volt olyan meccse, ahol az elejétől a végéig odatette magát. Az olimpiai, világ- és háromszoros Európa-bajnok grúz Vlagyimer Hincsegasvili ellen olyan akciókkal győzött (5–1), amelyet magyar versenyzőtől még szinte nem is láthatott a közönség. Majd jött megint egy „szórakoztató” birkózás – az amerikai származású San Marinó-i Malik Amine ellen végigment a meccs (8-0) –, hogy aztán a negyeddöntőben, a már biztos tokiói részvételért az idei Eb-ezüstérmes török Selahattin Kilicsallayan ellen ismét brillírozzon, és 15–2-re verve technikai tus győzelmet arasson. Az elődöntőben a kétszeres Eb-győztes és vb-2. orosz Gadzsimurad Rasidov már túl kemény diónak bizonyult, igaz, a szoros, 3–2-es vereség miatt nem kell szégyenkeznie.

„Nyerni akartam most is, szerintem vitatható volt a kitolásért neki adott pont, de előtte négyszer azért sikerült győzni, ennek és a kvótának is örülök. Lehet, hogy másnak bravúrnak tűnik Hincsegasvili legyőzése, nekem nem annyira, most birkóztam vele másodszor, s másodszor is megvertem. Pénteken a bronzért is mindent megteszek majd” – nyilatkozta a dagesztáni birkózó, aki teljesítményével a magyar válogatott negyedik olimpiai kvótáját szerezte meg.

Pénteken a két magyar érdekeltségű bronzmérkőzésen kívül elkezdi a szereplését további három magyar szabadfogású: a szintén honosított Kuramagomedov Murad (74 kg) palaui, az U23-as Eb-2. Tóth Bendegúz (92 kg) grúz, az Eb-2. és -3. Ligeti Dániel (125 kg) pedig indiai riválissal kezd.