Reagált az MLSZ: nincs ellentmondás a nagymagyarországos zászlók ügyében

Reagált az MLSZ: nincs ellentmondás a nagymagyarországos zászlók ügyében

Csányi Sándor (Fotó: MLSZ.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) „a sajtóban megjelent bizonytalanságok és félreértések miatt” újabb közleményt adott ki a szurkolói jelképek ügyében. Mint közölték, nem állították és most sem állítják, hogy az UEFA engedélyezte, vagy konkrétan tiltotta a drapéria bevitelét. Viszont saját hatáskörben engedélyezi a rasszista és politikai tartalom nélküli molinó bevitelét. 

Állításuk szerint az MLSZ csak tisztázó kérdést tett fel az ügyben érdekelt nemzetközi szervezeteknek. – Az UEFA és a FARE írásos állásfoglalását értékelve és a helyzetet mérlegelve az MLSZ azt a döntést hozta, hogy az egyértelmű vagy rejtett szövegek és szimbólumok nélküli történelmi Magyarország térkép megalapozottan nem képezi fegyelmi eljárás tárgyát, ezért engedélyezi a szövetség feltételeinek megfelelő drapéria bevitelét – írták.

„Kijelentettük és most is kijelentjük, hogy mindkét szervezet (és az MLSZ is) továbbra is elítéli a diszkrimináció minden formáját és harcolni fog a rasszista, kirekesztő vagy politikai üzenetekkel szemben” – fogalmaznak, hozzátéve, hogy az MLSZ azzal a meggyőződéssel engedi be a molinókat a stadionba, hogy a fegyelmi vétséget eredményező egyértelmű vagy rejtett üzenetek kizárása esetén nem lesz megalapozott fegyelmi eljárás a kizárólag a térképet ábrázoló drapériák kihelyezésével kapcsolatosan.

– Végezetül megerősítjük: az MLSZ a két nemzetközi szervezet megfontolt és körültekintő nyilatkozatát értékelve, saját hatáskörben hozta meg a felelős döntést, amellyel a számos országban élő többszázezres magyar szurkolói közösség egysége előtti tiszteletet kívánja kifejezni: a rasszista és kirekesztő üzenetet nem tartalmazó drapériákat beengedjük a stadionba – zárják a közleményt.

Mindez azért is érdekes, mert a Magyar Hang birtokába került levélből – amelyet az UEFA főtitkára, Theodore Theodoridis írt a Magyar Labdarúgó-szövetségnek szerdán – még az derült ki, hogy az UEFA egyáltalán nem hagyta jóvá a nagy-magyarországos zászlók és transzparensek használatát a foci meccseken. A Román Labdarúgó Szövetség is közleményben reagált az UEFA álláspontjának kikérése után, és ebben azt állította, hogy az MLSZ tévesen értelmezte az UEFA és a FARE állásfoglalását. 

A magyar szövetség legújabb közleményében erre is válaszolt: „ismereteink szerint egyedül a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) értelmezte saját szemszögéből egyoldalúan és vélhetően korlátozott információk birtokában a tényeket, és támadta meg indokolatlanul az MLSZ döntését.” Majd ők is idéztek a FARE nekik küldött leveléből, amely szerint a Nagy-Magyarország térkép megjelenítése önmagában nem minősül olyan kirekesztő tettnek, amelyet a szervezet jelentene az EUFA vagy a FIFA, vagyis az európai vagy a nemzetközi futballszövetségnek. Ugyanakkor felhívják arra a figyelmet, hogy ha a jelkép mellé más szimbólumok, rigmusok vagy viselkedés társul, az már jelentéstételhez vezethet. Különösen akkor, ha az egyéb szimbólumokat xenofóbnak, ultranacionalistának lehet minősíteni, olyannak, amelynek célja a Magyarországgal szomszédos országok nemzetközileg elismert területének tagadása, vagy szélsőjobboldali csoportokkal, gyűlöletkeltéssel kapcsolatosak.

Az MLSZ a hétfőn neki küldött UEFA-üzenetből pedig azt a részt emelte ki, miszerint a fegyelmi testület tavaly novemberben lezárt az MLSZ-szel szembeni eljárást, amely a magyar válogatott Olaszország elleni meccsén bemutatott Nagy-Magyarország szimbólumok miatt indult. 

Az UEFA által szerdán az MLSZ főtitkárának, Vági Mártonnak írt levél teljes terjedelmében ITT olvasható: