A kutya hasonlóan gondolkodik gazdájáról, mint a gyermek az édesanyjáról

A kutya hasonlóan gondolkodik gazdájáról, mint a gyermek az édesanyjáról

Fotó: ELTE Etológia Tanszék

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gondozóhoz való kötődés, a gyerekekhez hasonlóan, a kutyáknál is  agyi jutalomválaszhoz kapcsolódik  derítették ki viselkedéses és agyi képalkotó vizsgálatok kombinálásával az ELTE etológusai. A kutatás, mely a NeuroImage tudományos folyóiratban jelent meg, izgalmas hasonlóságokat tár fel a kutya-gazda és az gyerek-anya kötődés között.

A családi kutyák szoros kapcsolatot alakítanak ki gazdájukkal: nemcsak szeretik, hanem kötődnek is hozzá. A gazda biztonságot nyújt számukra ismeretlen helyen, és menedéket veszélyes helyzetekben, épp úgy, mint az anya a kisgyerekek esetében. Ismert, hogy gyerekeknél a kötődési kapcsolat hátterében jutalomválasszal összefüggő agyi folyamatok állnak. De vajon a kutyáknál is összefügg a kötődés és az agyi jutalomválasz?

A választ a kutatók a viselkedés és az agyműködés párhuzamos vizsgálatával keresték. A kutyák kötődési viselkedését a pszichológusok által kidolgozott Idegen Helyzet Teszttel mérték, agyműködésüket pedig funkcionális mágneses rezonancia képalkotás (fMRI) segítségével vizsgálták. Az MR-ben a kutyák a gazda és egy ismerős személy dicsérő és semleges (számukra értelmetlen) beszédét hallgatták.

“Azért különösen izgalmas a kutya-gazda kötődés mögött álló agyi folyamatok  vizsgálata, mert a segítségével megérthetjük, mennyire lehet hasonló ez az egyedi, különböző fajú egyedeket összekötő kapcsolat más jól ismert, fajtársak közötti kapcsolatokhoz (pl. gyerek-anya kötődés). Néhány évvel ezelőtt már kimutattuk, hogy a kutyák agya érzékeny a szóbeli dicséretre, az azonban felderítetlen maradt, hogy a beszélővel való kapcsolat hogyan befolyásolja ezt az érzékenységet”– mondja Gábor Anna, a cikk első szerzője.

A kutatás eredményei alapján a kutyák agyának egy jutalomra érzékeny agyterülete erősebben reagál a gazda dicséretére, mint egy ismerősére. Ráadásul a gazda hangját hallva az erősebb kötődés intenzívebb reakciókkal járt a jutalomérzékeny agyterületeken. Az eredmények alapján a kutyák nemcsak képesek felismerni gazdájuk hangját, de annak jutalomértéke nagyobb az erősebben kötődő kutyák számára.

“A kötődés alapvető funkciója, hogy a függő egyedet (gyerek, kutya) a gondozó közelében tartsa. Eredményeink rámutatnak, hogy a kutyák számára nemcsak a dicséret, de önmagában a gazda hangja is jutalmazó értékű, azaz segít a gazda közelébe “vonzani” a kutyát.” – mondja Gácsi Márta, a cikk utolsó szerzője.

A kutya-gazda és az anya-gyerek kötődés tehát több szempontból is hasonlít egymásra, mint eddig gondoltuk.

Címkék: kutya, etológia