Egy év alatt 43 százalékkal emelkedett a kanyarós halálozások száma a világon

Egy év alatt 43 százalékkal emelkedett a kanyarós halálozások száma a világon

Kanyarós kisgyermek (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai közegészségügyi hivatal, a CDC jelentése szerint egy év alatt, 2021-ről 2022-re 43 százalékkal emelkedett a kanyaróeredetű halálozások száma a világon. Az ok egyértelműen az oltások elmaradása, ami részben a covidpandémia, részben pedig az oltásellenes propaganda miatt van. A halálesetek számával együtt drámaian emelkedett a megbetegedések száma, illetve a helyi járványok gyakorisága is.

A CDC Morbiditási és Mortalitási Heti Jelentés című hírlevele szerint a kanyaróesetek száma egy év alatt 18 százalékkal (vagyis 7,8 millióról 9,2 millióra) emelkedett. A világszerte tapasztalható 43 százalékos emelkedés a halálozásban azt jelenti, hogy a 2021-es 95 ezres adat 136 200-ra ment fel egyetlen év alatt. Mígv 2021-ben 22 országban törtek ki nagy kanyarójárványok, addig 2022-ben már 37-ben (ez 68 százalékos emelkedés). John Vertefeuille, a CDC globális immunizációs osztályvezetője szerint „a kanyarójárványok és halálozások számának emelkedése letaglózó, de sajnos nem váratlan, tekintve az oltások elmúlt években tapasztalható csökkenését".

A kanyaró legfőbb ellenszere az MMR-oltás (amelynek neve a kanyaró, a mumpsz és a rubeola angol elnevezéseiből tevődik össze): az egyszer beoltott emberek 93 százalékkal ritkábban betegszenek meg (az ismételten beoltottak 97 százalékkal rtitkábban), és ha mégis elkapják, enyhébb tünetekkel megússzák a betegséget. A WHO és az UNICEF statisztikái szerint világszerte a gyerekek 86 százaléka megkapta az MMR-oltást 2019-ben (míg az ezredforduló évében ez az arány csak 72 százalékos volt). A covidpandémia hatására az átoltottsági arány némileg csökkent: 2020-ban 83, 2021-ben 81, 2022-ben 83 százalékos volt. A szegény országokban az egyébként is alacsonyabb átoltottság tovább csökkent 71-ről 66 százalékra, ez azt jelenti, hogy 20 millió gyermek nem kapja meg az oltást.

Az MMR-oltások számát főként az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban az oltásellenes csalók által terjesztett eszmék is csökkentik. 1998-ban a Lancet című nagyon tekintélyes orvosi folyóirat közölte Andrew Wakefield orvos és munkatársai tanulmányát arról, hogy az MMR oltás állítólag autizmust okoz. Hamar kiderült, hogy ez hazugság, az MMR-oltás nem veszélyes, nem okoz autizmustz, sőt életet ment. A folyóirat visszavonta a cikket, Wakefieldet pedig csalásért és etikátlan magatartásért kizárták minden tudományos közösségből, de a kárt már nem lehetett semmissé tenni. A brit MMR-átoltottság 93-ról 72 százalékra esett vissza, volt olyan londoni kerület, ahol a gyerekek csupán felét oltatták be. Ez azért volt lehetséges, mert az Egyesült Királyságban nem kötelező az MMR-oltás. Mára az átoltottság újra felemelkedett, de a covid alatt is hatalmas károkat okozott oltásellenes csoportosulás továbbra is elnyomott hősként tiszteli Wakefieldet.