Karikó Katalin: A díjbizottságokra nincs hatásom

Karikó Katalin: A díjbizottságokra nincs hatásom

A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Csak az érdekel és arra koncentrálok, amin tudok változtatni, amire van hatásom, és a díjbizottságokéra nincs”, írta a Forbes.hu kérdésére Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus hétfőn, miután kiderült, hogy bár tudományos körök szerint is toronymagas esélyes volt az orvosi Nobel-díjra, azt végül mások kapták.

Karikó hangsúlyozta, hogy számára a legnagyobb örömöt a kutatás izgalma adja, valamint az a tudat, hogy a munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a gyógyításban fontos platform technológia létrejöjjön.

A magyar kutató azt írta, teljesen egyetért Richard Feynmann (egyébként Nobel-díjas) amerikai elméleti fizikus véleményével, aki szerint a díjak nem lényegesek, a valódi díj maga a felfedezés. A Nobel-bizottságban a csapatnyi svéd dönti el, hogy ki érdemli meg az ő díjukat. Jó nekik, de koncentráljunk arra, ami valóban számít, vélekedett Feynmann.

A Nobel-bizottság hétfői bejelentése szerint az amerikai David Julius és a libanoni születésű, örmény-amerikai Ardem Patapoutian kapta az orvosi Nobel-díjat a hőmérséklet érzékeléséért és tapintásért felelős receptorok felfedezéséért.