Sikerült helyreállítania a kapcsolatot a NASA-nak a Voyager-2 űrszondával

Sikerült helyreállítania a kapcsolatot a NASA-nak a Voyager-2 űrszondával

A Voyager-2 űrszonda (Forrás: NASA/JPL)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sikerült helyreállítania a kapcsolatot a naprendszeren kívül, a csillagközi anyagban haladó Voyager-2 űrszondával – jelentette be az amerikai űrhivatal. A NASA még július 21-én vesztette el a kapcsolatot a Földtől mintegy 19,9 milliárd kilométerre lévő műholddal, miután a repülésirányítás parancsai nyomán az eszköz antennája véletlenül a Földhöz képest mintegy 2 százalékkal elfordult, és így az által küldött adatok az űrbe szöktek.

Később aztán sikerült „életjelet” fogniuk a Voyager-2-től. A friss bejelentésben pedig a Voyager-küldetéseket irányító NASA Jet Propulsion Laboratory azt jelentette, kihasználva a távolságot, sikerült felülírni a korábbi parancsot, így most a szonda antennája ismét a Föld felé néz. „A küldetés irányítóinak 37 órába telt, mire rájöttek, hogy a csillagközi parancs működött-e” – olvasható a közleményben, amit a BBC is idézett. A NASA-nál közben bíznak benne, hogy a tudományos műszerekkel megrakott űrszonda a tervezett pályáján marad a világegyetemben.

A kapcsolat elvesztését követően sem volt egyébként minden veszve – nem először kellett egyébként ilyen problémával megküzdenie a szakembereknek –, az űreszközt ugyanis úgy programozták, hogy évente többször is visszaállítsa az antennájának az irányát, hogy az a Föld felé nézzen. A következő ilyen művelet azonban csak hónapok múlva, október 15-én került volna sor, az amerikai űrhivatal munkatársainak így hamarabb sikerült megoldania a problémát, mint ahogy arra számítottak.

A két Voyager szondát még 1977-ben lőtték fel, céljuk a naprendszer külső bolygóinak vizsgálata volt. Azóta már mindkét eszköz elhagyta a naprendszert, a Voyager-1 2012, míg testvére 2018 óta a csillagközi anyagban halad. A Voyager-2 jelenleg 19,9 milliárd, míg ikerszondája a Voyager-1 24,1 milliárd kilométerre van a Földtől. A számítások szerint a szonda 2026-ig bírja majd árammal, utána már nem fog tudni adatok küldeni a Földre.

Címkék: NASA, Voyager