WHO: Úgy tűnik, a remdesivir mégsem hatékony a koronavírus ellen

WHO: Úgy tűnik, a remdesivir mégsem hatékony a koronavírus ellen

A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyár által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó, csak klinikai vizsgálatra használható koronavírus elleni szer (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Gilead amerikai gyógyszercég 2009-ben még az ebola ellen kifejlesztett (és az ellen nem működő) gyógyszerét, a remdesivirt tartották eddig a leghatékonyabb szernek, ami egyes adatok szerint akár 30-50 százalékkal is csökkentheti a covid-19-eredetű halálozást. Most azonban az Egészségügyi Világszervezet egy nagy nemzetközi vizsgálat eredményeire hivatkozva úgy nyilatkozott, hogy e remény is csalfa volt. A remdesivir ugyanis mégsem gyógyítja a betegséget.

A vizsgálatban több mint 11 ezer koronavírusos beteg vett részt 30 országból. A kutatás vezetői szerint a kísérleti protokollt úgy dolgozták ki ki, hogy abban több száz kórház vehessen részt világszerte, még akkor is, ha túl vannak terhelve. A WHO a vizsgálatot „konkluzívnak és kiábrándítónak” nevezte.

Az eredmények szerint a remdesivirnek valójában csekély vagy semmi hatása sincs a betegek halálozására, és az sem látszik, hogy bármennyire is hamarabb meggyógyulnának tőle. Ez azért is kellemetlen, mert Magyarországon is sikerült előállítani a hatóanyagot, és már meg is kezdődött a gyártása.

A WHO-kutatás részleteit még nem publikálták lektorált folyóiratban, de preprint szerveren már elérhető. A remdesivir egyike volt azon három kezelésnek, amelyet bevontak a WHO globális gyógyszertesztjébe, de az eredmények szerint egyis sem működik. Sajnos sem a remdesivir, sem a hidroxiklorokin, sem a HIV ellen kifejlesztett antivirális lopinavir és ritonavir nem hat a SARS-CoV-2 ellen.

Pedig a remdesivirről korábban napvilágot láttak már reménykeltő eredmények is az Egyesült államokból. A gyártó Gilead azonnal vitatni is kezdte a WHO-vizsgálat eredményeit – ami nem is csoda, hiszen a fejlemény üzletileg katasztrofális következményekkel járhat rájuk nézve. Szerintük a mostani eredmények ellentmondanak a korábbi, már lektorált eredményeknek, és ők inkább azoknak hisznek.

A WHO Szolidaritás elnevezésű tesztsorozata folytatódik, újabb gyógyszerjelöltek, antivirális szerek és monoklonális antitestek bevonásával. Úgy tűnik, hogy továbbra sincs olyan szer, ami bizonyítottan hatásos lenne a Covid-19 ellen.

(CNN)