A választás után újra lehet helyi népszavazást és önkormányzati voksolást tartani

A választás után újra lehet helyi népszavazást és önkormányzati voksolást tartani

Tiltakozás Tatán, az Öreg-tó mellett tervezett luxusszálloda ellen (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Április 10-től időközi választás és helyi népszavazás is – derül ki a Magyar Közlönyben csütörtök késő este megjelent rendeletből.

2022. április 10-től időközi választás kitűzhető, a ki nem tűzött és az elmaradt választást 15 napon belül ki kell tűzni. Ahol az önkormányzatot 2020. november 6. és 2022. április 9-e között feloszlatták, ez a döntés 2022. április 10-étől hatályos. A már kitűzött, de a járvány miatt elmaradt választásokat május 8-án kell megtartani, a nyilvántartásba vételek érvényesek, új jelölteket nem lehet állítani.

A helyi népszavazás is kitűzhető április 10-től. A határidők újrakezdődnek, a ki nem tűzött és az elmaradt helyi népszavazást 2022. április 24-éig ki kell tűzni. Ha az aláírásgyűjtésre vonatkozó határidő a járványkezeléssel összefüggő törvényTv2. 4. § (6) bekezdése alapján szünetelt, ott a helyi választási iroda vezetője 2022. április 10-én új hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát, és azt átadja a szervezőnek.

A kormány ismét a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve rendelettel módosított törvényt, amely a veszélyhelyzet fennálltáig tiltotta a helyi szavazásokat – hívta fel a figyelmet a Hvg.hu. Az időzítés sem lehet véletlen, hiszen április 3-án lesz az országgyűlési választás, de azzal együtt a kormány népszavazásán kívül még semmilyen más szavazás nem lehet.

Az elmúlt hónapokban többször is írtunk arról, hogy semmi sem indokolhatja azt a megkülönböztetést, hogy míg országos népszavazást lehet tartani, helyit nem. Kormányzati szereplők nem is tudtak rá magyarázatot adni. Többek között így a tatai Öreg-tó védelmében indított népszavazás is megtartható lesz.