Egy éve küzdenek a civilek a tatai luxusszálloda ellen

Egy éve küzdenek a civilek a tatai luxusszálloda ellen

Tiltakozás Tatán, az Öreg-tó mellett tervezett luxusszálloda ellen (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Időben messzire nyúló előzmények után egy éve alakult meg a Stop Avalon Tata Facebook-csoport, melynek tagjai a mai napig azért küzdenek, hogy ne épüljön luxushotel a tatai Öreg-tó partjára. Nehéz megmondani, hogy nyerésre vagy vesztésre állnak-e.

A Stop Avalon Tata alapításának egyik fontos előzménye 2019 júliusára datálható, amikor az Avalon Center Kft. megbízta Csikós Mihály tervezőt a Hell Tatai Lovarda projekt – vagyis egy ötcsillagos, 120 szobás hotel – koncepciótervének elkészítésével – számolt be a Magyar Hangnak Szalay Ildikó, a Facebook-csoport létrehozója. Mint mondta, ekkor még nekik, a város civil lakóinak fogalmuk sem volt arról, mit akarnak felhúzni az Eszterházy lóistálló területén, illetve mellette. Sőt, arról sem, hogy egyáltalán építkezni készülnek a tó partján. 

Ez azon az online sajtótájékoztatón derült ki majd’ egy évvel később, 2020 május 26-án, ahol a polgármester, Michl József (Fidesz-KDNP) bemutatta a szálloda látványtervének „B” verzióját, ami a 2019-ben már elkészült „A” verzióra alapult. Erre a sajtótájékoztatóra egyébként sem a város polgárait, sem a tatai, független újságírót, Török Zsuzsát, sem az ellenzéki képviselőket nem engedték be.  

Szalay Ildikó mindezen felháborodva másnap hozta létre a Facebook-csoportot. Mint mondta, akkor még fogalma sem volt arról, mit kellene tennie, csak annyit tudott, hogy nem akar a tópartra szállodát. A csoportot délután alapította és hamar kiderült számára, hogy nincs egyedül: legnagyobb döbbenetére estig több, mint ezren csatlakoztak. Egy hét alatt tízezer követőjük lett, a szám manapság 14400 körül mozog.

A csoport tagjai először szórólapozással, kisebb rendezvényekkel tájékoztatták Tata lakosságát arról, hogy mire készül a beruházó az Öreg-tó partján. Országos ismertséget a 2020 júliusában rendezett első tüntetésük hozott nekik, amiről több újság, így a Magyar Hang is beszámolt.

Közben több szakmai szervezet (többek közt a Magyar Madártani Egyesület, a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa, a Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesület) is aggályait fejezte ki a szállodaépítéssel kapcsolatban. 

Ugyancsak időközben a Stop Avalon Tata önkéntesei közel 1500 levelet írtak az önkormányzati képviselőiknek arról, hogy nem szeretnének szállodát a tópartra. Elkészítettek egy 80 oldalas szakmai tanulmányt is a tervezett luxusszállóról közgazdász, építész, művészettörténész, régész, és más független szakértők segítségével. A képviselőknek írt levelek hatására a polgármester lakossági fórumokat szervezett, amelyeken a beruházó képviselője is részt vett. A kilenc eseményen a lakosságból 153-an szólaltak fel és 25 óra 39 percben mondták el a véleményüket.  

Szalay Ildikóék tavaly júliusban kidolgoztak és elindítottak egy népszavazási kezdeményezést, be is nyújtottak két részletben nyolc kérdést, az első négy közül kettőt jóvá is hagyott a Helyi Választási Bizottság (HVB). A civilek már-már örültek, de a polgármester megtámadta a törvényszéknél. A Stop Avalon még abban a hónapban tóölelést rendezett, amint több ezren vettek részt. 

A Győri Törvényszék 2020 októberében elutasította Michl polgármester fellebbezését a HVB által átengedett két kérdésben. Bonyolult az ügy, a lényeg: október 13-án kiderült, el lehet kezdeni a népszavazási aláírásgyűjtést, a Stop Avalon aktivistái ebbe másnap bele is fogtak. A szükséges 4000 aláíráshoz képest a gyűjtés három hete alatt a civilek körülbelül 6500 aláírást szedtek össze, majd a folyamatot a veszélyhelyzet őszi, újbóli elrendelése miatt kellett megállítani. Ám a helyi jegyző a Nemzeti Választási Iroda állásfoglalására hivatkozva az addig összegyűjtött aláírásokat meg akarta semmisíttetni, holott a népszavazást már az akkori helyzet alapján is ki kell(ene) írni. A fejlemények miatt a civilek októberben villámdemonstrációt tartottak.

Menet közben a tatai Tanoda tér és környékének építési szabályzatát Michl József március elején – koronavírusosan, a karanténból – azonnali hatállyal átminősítette, ezáltal elhárítva az akadályt a beruházás elől – tette hozzá Szalay Ildikó. Mindezt tette annak ellenére, hogy az út a népszavazás egyik kérdése. Tatán jelenleg versenyfutás zajlik: a népszavazást a veszélyhelyzet lefújása után ki kell írni, kérdés, addig megkezdődik-e az építkezés, visszafordíthatatlan tájsebeket okozva.

Idén márciusban a tatai, balatoni, Fertő tavi, és velencei-tavi civil aktivisták, csoportosulások, szervezetek összefogásaként megalakult a Nagy Tavak Koalíció (NTK). A Koalíció alapítói: Alba Natura Civil Alapítvány, Fertő-tó barátai Egyesület, Miénk A Grund Városvédő Egyesület, Összefogás a Balatonért Egyesület, Rendszerszint – Országos Közösségszervező Műhely, és a Stop Avalon Tata civil mozgalom. A szervezet vállalása az, hogy környezetvédelmi és természetvédelmi szempontok alapján kísérik figyelemmel és értékelik a jelenleg zajló tóparti, jórészt turisztikai beruházásokat, valamint az ezeket lehetővé tevő helyi és országos szabályozást és döntéshozatalt. Az NTK tagjai 2020 szeptemberében már közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben a döntéshozókat a tavak védelmét garantáló intézkedések meghozatalára kérték. A nyilatkozathoz akkor országszerte 74 civil szerveződés csatlakozott.

A koalíció pártpolitikáktól függetlenül működik, kampánytevékenységet egyik párt érdekében sem folytat, de mint közügyet képviselő civil szerveződés, az általános politikai helyzettől való elzárkózást értelmetlennek látja.

A Nagy Tavak Koalíció márciusban országgyűlési határozati javaslatot alkotott meg a tavak védelmére. Múlt héten, május 27-én a kormánypárti képviselők az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságában nem szavazták meg a javaslatot, így az nem kerülhet a parlament elé. A fideszes képviselők közül egyedül Bencsik János (a fenntartható bizottság alelnöke) támogatta a javaslatot. 

Bencsik a megújult tatai Eszterházy-kastély apropóján ugyanaznap videóüzenetet tett közzé Facebook-oldalán. Ebben többek közt arról beszélt, hogy a tatai Öreg-tó partján csak a kis-közepes léptékű fejlesztések valósultak meg az elmúlt évben, míg a lovarda környékén nem indult meg beruházás (ez lenne a szálloda – a szerk). Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormányzat elvárása az önkormányzat irányába az, hogy a jelenlegi építési szabályzat maradjon érvényben. Annak érdekében, hogy olyan léptékű fejlesztésre kerülhessen csak sor, amely tiszteletben tartja a természeti környezetet és a kulturális épített örökséget is. 

Ami egyben azt is jelenti – jelezte –, hogy aligha lesz arra lehetőség, hogy az elkövetkező években 130 szobás ötcsillagos szálloda épüljön ott meg. Hogyha a befektető elfogadja és tudomásul veszi a helyi szabályokat – tette hozzá –, márpedig nem nagyon tud mást csinálni, akkor hasonló léptékű fejlesztést tud megvalósítani, mint amilyenek az Öreg-tó tóvárosi oldalán megvalósultak. 

Szalay Ildikó Bencsik János szavait kommentálva azt mondta, a Stop Avalon Tata tagjainak fontos, hogy ne csak a terület beépíthetősége, hanem a terület besorolása is változatlan maradjon. A civilek többek között ezért is újabb demonstrációra készülnek.

Címkék: NER, Hell, Avalon, Tata, tavak