Az úri fiúk mindent fölzabálnak

Az úri fiúk mindent fölzabálnak

Tiltakozás Tatán, az Öreg-tó mellett tervezett luxusszálloda ellen (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Háromszor veri ezt kenden Döbrögi Úr vissza – összegzi a helyzetet egy ősz bajuszú tüntető Tatán, szombaton délután, ahol ezrek gyűltek össze azért, hogy az Öreg-tó partján a helyiek érdekeivel szemben ne épüljön luxusszálloda a NER akaratából. Fazekas Mihálynál is nagyobb költő idézetével vágok vissza a bajuszos illetőnek, bár ez nincsen kifordítva: „Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.” – Nézze – válaszolja –, pont erről van szó, az úri fiúk mindent fölzabálnak, de hogy értse, egy hasonlat: nem csak a sprotnit paradicsomos lében, hanem halat, a halászt, a paradicsom-termelőt, a lét, a kenyeret, a halfeldolgozót, a konzervgyárat, a boltot és végül a fogyasztót is. És soha nem laknak jól.

Mint azt mi is megírtuk, Michl József, Tata fideszes polgármestere január végén egy testületi ülésen bejelentette, a Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon cég 120 szobás luxusszállodát kíván építeni közvetlenül a tó partjára. Bár a civil tiltakozás szinte azonnal elindult, a polgármester szerint mindenképpen megépül a luxusszálloda. Az ellenzéki képviselők népszavazást kezdeményeztek, az ingatlanok átsorolását akarták megakadályozni, miután az Avalon két telket vett meg magántulajdonosoktól, amelyekből az egyiken 40 százalékos, a másikon 2 százalékos a beépíthetőség. A népszavazást a helyi választási bizottság lemondása, majd a koronavírus járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet miatt nem lehetett megtartani. A polgármester élve a rendkívüli felhatalmazás adta lehetőséggel kiemelt fejlesztésnek minősítette a szállodaépítést, tagokat nevezett ki a helyi választási bizottságba, akik a napokban elutasították a népszavazási kérelmet.

Tiltakozás Tatán, az Öreg-tó mellett tervezett luxusszálloda ellen (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Az Avalon mindezek mellett felvette a marketing-kesztyűt. Aktívak a közösségi térben is, ám most például, pár perc sétányira a tüntetés gyülekezőpontjától, a majdani luxushotel leendő helyszínén standot állítottak fel, ahol dobozos üdítőket osztanának, már ha valaki arra járna. Nem jár. Megkérdezem a két pultost, miért ide települtek ki, de nem tudják, ők csak alkalmazottak. 

Visszamegyek az Esterházy-kastély mögé, ahol az emberek gyülekeznek. A demonstrációt a mára több, mint 13500 tagot számláló Stop Avalon! Tata Facebook-csoport hirdette meg. Meglep, hogy a tüntetők közül néhányan avalonos pólóban vannak. Csak pillanatnyi a zavar, azután rájövök: ők az építtető cég emberei. Ez abból is kitűnik, hogy az átlagos tüntetőt nem zavarja, ha fotózzák, ők viszont csípőből le akarják tiltani a fényképeket.
– Az összeset? – kérdezem.
– Az összeset. – válaszolják.
– Azt sajnos nem lehet – mondom –, ez itt közterület.
– Jó, de rólunk ne csinálj fotót, rendben?
Ki lehetne kockázni az arcukat, de: – Persze, rendben – válaszolom.

Tömeglétszámot tippelni nem tudok jól. A sokezres és a többezres fogalmai között nagy a különbség, az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy nem csak több százan vannak a tüntetők. A menet a helyi Kossuth térre vonul, ahol épp esküvői fotózást tart egy ifjú pár és a násznép. Ijedten iszkolnak el, valószínűleg emlékezetes lesz nekik ez a nap.

Menet közben a helyzet abszurditásáról beszélgetünk a demonstrálókkal. A szállodakomplexum ellen ugyanis felszólalt a Magyar Madártani Egyesület, arra hivatkozva, hogy az Öreg-tónak egyedülálló szerepe van az európai madárvonulásban. Szóba jön az is, hogy 2018-ban, Dubaiban Michl József személyesen vehette át Tata nevében a Ramsari város elismerést a Ramsari Egyezmény országainak konferenciáján. Ez az elismerés akkor jár, ha egy település bizonyítottan tesz a városi vizes élőhelyekkel kapcsolatos fenntartható tervezésért. Ráadásul Európában csak Franciaországban és Magyarországon van ilyen település. A tervek ellen felszólalt az ICOMOS, a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa nevű nemzetközi szakmai civil szervezet is, arra hivatkozva, hogy az Öreg-tó és környéke kimagasló európai kultúrtörténeti érték. 

– Hogy mi következik mindebből? – szegezi nekem a kérdést egy negyven körüli vonuló. Hát az, hogy juszt is megépítik a szállodát. Ezért vagyunk itt – teszi hozzá. 

– Fényszennyezés, hangszennyezés, természetvédelmi területen átvágott út, mert az is épül, a felszín alatti vizek folyását befolyásoló mélygarázs, több év építkezése miatti felbolydulás és mi a vége? – kérdez egy újabb tüntető. Hát az – válaszolja meg saját kérdését –, hogy a védett madarak eltűnnek a tóról, közben felépül egy luxushotel, ahol a köznép nyilván nem tud megszállni, olyan drága lesz. És ami aggasztó még: megáll itt a NER? Vajon a következő lépésben mit vesznek el a várostól?

A több, mint 13 ezres Facebook-csoport és a tüntetők ellen avalonos oldalról felvetődött az a fontos érv is, hogy sokan közülük nem is tataiak. Mit keresnek hát itt? – Egyszerű a válasz – mondja egy középkorú, budapesti pár: ahogyan számos természeti érték, úgy a tatai Öreg-tó is az egész országé. A miénk is. 

A bajt tetőzi, hogy nem csak budapestiek, de „idegenszívű globalisták” is jelen vannak a demonstráción, köztük az angol alapítású Extinction Rebellion nevű nemzetközi mozgalom is, ami erőszakmentes polgári engedetlenséggel kíván radikális változást elérni az ökológiai katasztrófa és az emberi faj kihalásának elkerülése érdekében. Mint mondják, ők is azért vannak itt, mert a tatai Öreg-tó mindenkié.

Tiltakozás Tatán, az Öreg-tó mellett tervezett luxusszálloda ellen (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

„Megöl a disznófejű Nagyúr, Éreztem, megöl, ha hagyom, Vigyorgott rám és ült meredten: Az aranyon ült, az aranyon, Éreztem, megöl, ha hagyom”. Ady Endre Harc a Nagyúrral című versének első versszakával kezdi beszédét Szeidemann Ákos, a demonstrációt létrehozó és a szálloda megépítése ellen harcoló Stop Avalon Tata Facebook-csoport egyik alapítója és aktivistája, helybéli tanár. – Sajnos a költő létharc verse talán még aktuálisabb, mint valaha – mondja. Majd arról beszél, „amíg csak hasonló esetekről hallottunk, elfordítottuk a fejünket. Óriási hiba volt. De Tata most megálljt parancsolt”. 

Lakosné Horváth Alojzia, a Ramsari egyezmény állandó bizottságának egykori elnöke többek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervek eleinte egy 120 szobás szállodáról szóltak, később viszont elhangzott olyan is, hogy nincs szobaszám, sőt, nincs megtérülési kényszer sem. 

Michl József polgármester az alábbiakat írta Facebook-oldalán a hotelről, a 444.hu kérdéseire reagálva: „A tervezett szállodaberuházás helyszíne magántulajdonban van, történetesen az Öreg-tó partján. Az önkormányzatnak az az álláspontja, hogy amennyiben a jogszabályi feltételeknek megfelel a beruházás, akkor miért ne épülhetne a tóparton? Jelenleg is beépíthető a terület, akár már holnap beadhatja az építési engedély iránti kérelmét a tulajdonos. A városnak azért jó, mert illeszkedik az érintett városrész fejlesztésére vonatkozó elképzeléseinkbe. Megújulhat általa egy hosszú évtizedek óta rendezetlen terület, amelyet így be tudunk kapcsolni a tó körüli turisztikai vonzerők körébe. A tópart ezen része is méltóvá válhat a most felújított Esterházy kastélyhoz.”