Hann Endre: Kétesélyes a választás

Hann Endre: Kétesélyes a választás

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató intézet vezetője tart előadást a Republikon Intézet által szervezett, Pártok félidőben című konferencián, az A38 Hajón (Fotó: MTI Fotó: Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyértelmű, hogy kétesélyes a választás – mondta Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója a 444-nek. A portál emlékeztetett, hogy a Medián mérései jellemzően a leginkább megbízhatók közé tartoznak, 2018-ban a választás előtti héten például ők jelezték, hogy kétharmados Fidesz-győzelem jöhet.

Azt mondta, most szorosabbnak tűnik a verseny, mint négy éve, amikor a kétharmad volt a kérdés. A Fidesz győzelmét valószínűbbnek tartja, ugyanakkor szerinte egyelőre nem lehet határozott előrejelzést adni. Kevés is a felmérés, mert nincs rá pénze a médiának – tette hozzá.

A trend szerinte az, hogy az előválasztás az ellenzék nagy sikere volt, de azóta inkább hullámzás, és a Fidesz erősödése volt jellemző, de nem lehet látni, hogy a háború mekkora fordulatot hoz a választói szándékokban. Szerinte érezhető volt, hogy a miniszterelnök zavarba jött, de egy hét sem kellett, hogy megtalálják a hangot.

A helyzet attól bizonytalan, hogy nem tudni, az ellenzék mennyire képes eljuttatni azt az üzenetet, hogy történt itt egy fordulat, az oroszbarátság ügyében, amivel Orbánnak el kellene számolni, és közben az embereknek ilyenkor nagyon fontos a biztonságérzet, a stabilitás, a megnyugtatás, az eszközök ehhez pedig elsősorban a hatalom kezében vannak – mondta. 

Orbán Viktor azon március 15-i kijelentésére, hogy ilyen jól még soha nem álltak választás előtt, úgy reagált, hogy ugyanolyan meggyőző elemzéseket lehet olvasni arról, hogy azért mondja ezt, mert nagyon jók a számok a méréseik alapján, és tényleg magabiztos, vagy azért, mert aggódnak, hogy rosszak a trendek.

Szerinte óriási mozgósítási csata lesz a választásig hátralévő időszak.