Egy nap Jakab Péterrel a kampányautóban – Szubjektív hakniútinapló a Viharsarokból

Egy nap Jakab Péterrel a kampányautóban – Szubjektív hakniútinapló a Viharsarokból

Jakab Péter, a Jobbik elnöke kiszáll az általa vezetett hangosbeszélős kisteherautóból 2022. március 28-án a Békés megyei Dobozon. (Fotó:Magyar Hang/GUlyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki összefogás politikusai, köztük Jakab Péter, a Jobbik elnöke is vállalta, hogy egy hangosbeszélővel felszerelt kisteherautót fog vezetni egy-egy billegő körzetben az országgyűlési választások kampányának hátralévő napjaiban. Úgy tudjuk, ennek a sajátos kampányeszköznek az alkalmazásával szeretnék az ellenzéki összefogás pártjai ellensúlyozni a hagyományos kampányeszközök (óriásplakát, közösségi média, satöbbi) terén a Fidesszel szemben meglévő hátrányukat.

Lapunk elkísérte egy ilyen kampánynapra a Jobbik elnökét, hogy beleszagoljunk a kampány puskaporos levegőjébe, és hogy megtudjuk, mire számíthat az ellenzék a kistelepüléseken.

Itt meghallgathatja, hogy mit harsogtak egész nap a hangosbeszélők:

„Ezek nem esznek semmit” – válaszolom másnap, amikor a Magyar Hang-os munkatársak megkérdezik, milyen volt egy teljes napig követni Jakab Pétert a kampányban. A Jobbik frakcióvezetője, elnöke elképesztő ritmust diktál a kíséretében utazóknak, amibe – mint azt látni fogjuk – a napközbeni étkezés nem fér bele. 

A nap korán indul, ám amikor csatlakozom Jakab Péterhez Dabason, a Jobbik elnöke már javában kampányol a Pest megyei kisvárosban. Ezúttal egy DK-s jelölt, Jánosi-Lesi Ágota mellett mond kortesbeszédet; mint később megtudom, nem csak a Jobbik által az előválasztáson elnyert választókerületekbe megy, hanem igyekszik mindenhova eljutni, ahova hívják. Mint mondja, kampányolt már momentumos, MSZP-s és más ellenzéki pártba tartozó közös jelöltnek is.

A délelőtti időpont nem segít, Dabason még nem fogadják tömegek Jakabot, aki széles nonverbális gesztusokkal, tegeződve szólítja meg közönségét. A beszéd nem túl hosszú, de nem is rövid, és mint majd később látjuk, szakszerűen van felépítve. A városháza épületéből is fotózzák... no nem Jakab Pétert, hanem a hallgatóságát, akiket ez különösebben nem zavar. Aki hétfőn délelőtt ide eljött, annak már minden bizonnyal mindegy, mert eddig is ismerte a preferenciáit a fideszes városka vezetése.

A fórum végén két puszi a DK-s jelöltnek (mondtam, hogy jóban vannak), ezt követően irány egy dabasi parkoló, ahol Jakab stábja támogatói üzeneteket rögzít videóra a 106 egyéni jelöltnek. Később kiokoskodom, hogy ez különösen az olyan választókerületekben lehet fontos, ahol a hatpárti ellenzéki összefogás világnézetileg a Jobbiktól távol levő pártjából jön a jelölt: hogy lássák a Jobbik-szimpatizánsok is: az elnökük kiáll teszem azt, az MSZP-s jelölt mellett.

Késésben vagyunk, így az összes támogatói videót nem is tudják rögzíteni, a dabasi parkolóból irány a Békés megyei kisváros, a Dabashoz hasonlóan szintén fideszes polgármesterrel bíró Sarkad. Jakab útközben a közösségi médiás ügyeit intézi: fotókat választ ki a legújabb bejegyzéshez, illetve szöveget ír. Sarkadon már meglepően sokan fogadják, pedig ez is még bőven a nap derekán megtartott fórum. Itt is DK-s jelöltnek kampányol, Leel-Őssy Gábor (úgy látszik, a DK valamiért a dupla vezetéknevű jelöltekben látta a siker kulcsát, talán azért, hogy igazodjanak a miniszterelnök vezetéknévrendjéhez: Jánosi-Lesi Ágota, Leel-Őssy Gábor... Márki-Zay Péter) nyerte meg az előválasztást. Ami az összes Jakab-fórumon feltűnt és persze lehet mintavételi hiba is, de nála nem jelennek meg a rendszerint küldött hőbörgők, beszólók, akadékoskodók. 

A sarkadi közönségtalálkozó után ül át Jakab Péter a „bömbiautó” volánja mögé. Azt hittem, itt meglesz a „sztori”, ugyanis az első gesztusaiból úgy tűnt, a Jobbik-elnök a bőrdzsekis háta közepére sem kívánja a 3 és fél tonnás, az alig egy perces reklámüzenetet végtelenítve játszó kisteherautó vezetését. Az egyik munkatársával együtt hárman zsúfolódunk be a felmatricázott minikamion vezetőfülkéjébe és sajnos a „sztori” nem lesz meg, mert Jakab hamar rákap a bömbiautó ízére. Lelassít, ahol több embert lát egy kupacon, integet az óvodásoknak, és mivel jobb híján én kezelem a hangosbeszélő nyomógombjait, megkér, hogy vegyem feljebb a hangerőt. Hamar kiderül, hogy míg nekem nem, neki nagyon is komfortos, sőt önazonos ez a bömbiautótúra. Annyira belejön, hogy még kitérőt is teszünk egy falu felé, hogy ott is meghallják az ellenzék üzenetét. Hamar megvan a kommunikációs panel: „ez a mi közmédiánk” – mondja Jakab.

Így érkezünk meg Szabadkígyósra, amely több szempontból is otthonos hazai terep a Jobbik elnöke számára. Az apró faluban a Coop-bolt-posta-kocsma szentháromság elé farol be a kisteherautóval és meglepően sokan várják: 40-50 fő jött el az utcafórumra. Szabadkígyós, a rettentő álmos, poros, nyugat-dunántúli szemmel – de talán még szabolcsi vagy borsodi szemmel is – kilátástalan jövőjű apró falu a Békés megyei 1-es választókerület része, itt jobbikos jelölt, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke, Stummer János indul. Az előzetes elemzések szerint a kerületben pár százalékkal az ellenzék felé billen a mérleg nyelve.

A koreográfia itt is ugyanaz, mint a többi településen. Jakab Péter kipattan a bömbiautóból, pár kézfogás után indul a fórum. Jakab strukturált kampánybeszédében főleg a szociális kérdések dominálnak, amikor később rákérdezek, azt mondja, arról beszél, ami érdekli az embereket. Nyugdíj, infláció, elvándorlás. A jobbikos politikus azt mondja a közönségének, hogy Magyarország egy gazdag ország, csak a pénz rossz zsebekben van. Jakab rettentő önazonosan és szenvedélyesen adja elő a turné mindegyik állomásán a szöveget. Látszik, hogy ilyenkor él, elemében van. Közben azon gondolkozom, mit kezdene a szabadkígyósi népekkel Karácsony Gergely vagy Fekete-Győr András? A tűző nap ellenére is marad a védjegybőrdzseki. Márki-Zay Pétert is említi: most nincs finnyáskodás, mondja, aki nem Márki-Zayra szavaz, az a Fideszre szavaz vasárnap. „Nem Budapesten, hanem itt, nálatok dől el a kormányváltás” – tüzeli a híveit.

Bár előzetesen itt is sztorit szimatolok: arra számítottam, hogy majd a vidéki közegben elereszt néhány Márki-Zayt gyaluló mondatot, a fentiekhez a fórum utáni „politikussimogatón”, magánbeszélgetésben is tartja magát. A beszéd utáni smúzolást sem alibizza el, mindenkit végighallgat, mindenkinek jut egy szelfi. A politikussimogatón is olyan kérdésekkel találják meg, amit a beszédben felhozott: a megélhetés és az elvándorlás a két fő aggodalom. Azt is megtudom, mi a Jakab-féle unokázás: Jakab a nagyik nagy kedvence, erre kicsit még a beszédében is rájátszik, azt mondja, neki van a legtöbb nagymamája az országban. Később megtudom, hogy gyakran hoznak neki ételt, valamiért jellemzően palacsintát a „nagymamák”: egyen valamit Péterkém, annyira le van fogyva. Ez utóbbinak én persze tudom az okát: még mindig nem evett semmit sem ő, sem a szűkebb stáb – és ami a legnagyobb tragédia: én sem. A sofőrt azért látom a Jakab-beszéd alatt, ahogy egy kiflire sunyin felcsavar egy májkrémes konzervet.

Indulni kell a választókerület központjába, Békéscsabára, újfent a Jobbik-elnök vezeti a kampánybuszt. Közben megtudom, a nagymamáknak igazuk van (mindig!): Jakab Péter az előválasztás alatt 16 kilót fogyott. Volt olyan nap, amikor nyolc utcafórumot is végighaknizott. 

Megállunk egy benzinkúton, és ugyan már délután van, de Jakab dupla kávét iszik. Rákérdezek, azt mondja naponta akár négy duplapresszó is lecsúszik. A kávén kívül az is feldobja, hogy Békéscsabán belül a pirosnál ketten is rádudálnak, átkiabálnak, integető buszsofőr kíván sok sikert, egy idősebb nő még ki is száll az autójából, hogy kezet rázhasson vele. A Jobbik-elnök munkatársai figyelmeztetnek, ne számítsak nagy tömegre, a mai rendezvényt a megyeszékhely egyik olyan pontjára szervezték, amely nem az ő terepük. Ennek ellenére amikor behajtunk a panelházak közé – még mindig a bömbiautóval – többszáz fős tömeg várja a Stummer Jánosnak kampányoló Jakabot. 

A koreográfia itt is ugyanaz. Megélhetési válság, nyugdíj, tessék MZP-re szavazni. Utána Stummer beszél, főleg helyi ügyeket sorol. Itt a nagy tömeg miatt egy hosszabb szelfizős „politikussimogató” következik, meg pár interjú. Furcsa, hogy nincs rendzavaró a megyeszékhelyen sem. Itt már én is csalok, nem bírom tovább, veszek a közeli boltban egy szeletelt-csomagolt sajtot, és miközben Jakabbal szelfizik a csabai nép, befalom.

Ez mára az utolsó rendezvény, de az elnöknek még fel kell mondania a Dabason elmaradt támogatói videókat, szám szerint 18-at. Én közben hazafelé veszem az irányt. Késő este Jakab Péter kampányfőnöke, hogy megnyugtasson, átküldi, hogy azért a vacsorájuk bőséges volt. Túrós tésztát ettek.

Nézze meg videós beszámolónkat is: