Majdnem 28 ezer szavazatszámláló jelentkezett az ellenzékhez

Majdnem 28 ezer szavazatszámláló jelentkezett az ellenzékhez

Szavazás Budapesten a 2018. április 8-ai parlamenti választáson
(Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

27 700-an jelentkeztetek a 20k.hu oldalán szavazatszámlálónak – jelentette be az ellenzékhez kötődő szavazatszámlálókat koordináló civil szervezet a Facebookon szerdán. Hozzátették: a beosztások is lezárultak.

„A jelentkezési folyamat lezárult. Összesen 27 700 jelentkezőnk van, ebből van 20 000 beosztásunk. A beosztott szavazatszámlálók delegálása folyamatosan zajlik” – írta a 444 érdeklődésére Ruskal-Klemm Csilla, a 20k22 szóvivője.

Az országban 10 243 szavazókör lesz, ezekbe minden országos listát állító párt vagy pártszövetség 2 szavazatszámlálót delegálhat. Négy éve a Fidesz–KDNP 14 533 tagot delegált, az összes ellenzéki párt együtt ennél kicsit többet, de mivel nem volt koordináció köztük, ezért minden harmadik szavazókörre csak egy ellenzéki szavazatszámláló jutott, tízből egy szavazókörben pedig egyetlen ellenzéki szavazatszámláló sem volt – írja a 444.

Az összes delegálásnak péntek délutánig be kell futnia, ezért zárták le kedden a jelentkezést. A 20k22 most azon dolgozik, hogy ez a folyamat simán menjen. A maximális 20 486 szavazatszámlálói helyből mintegy 20 ezret beosztottak, náluk arra kell figyelniük, hogy tényleg menjenek el, tegyék le az esküt. A maradék pár száz hely kiosztása péntekig még megtörténhet, de erről még nem tudnak pontos adatokat mondani. A majd 28 ezer önkéntes nagyrészt nem kötődik pártokhoz, azért pártok delegálják őket, mert a sokszor bírált törvényi szabályozás nem ad más lehetőséget.

Sajnos van még például Borsodban olyan szavazókör, ahova még nem jelentkezett ellenzéki ellenőr – hívta fel a figyelmet szombati Facebook-posztjában Hadházy Ákos független képviselő. A szombat reggeli állapot szerint volt még néhány betöltetlen hely Ózdon, de Ágfalván, Egyeken, Eleken és Zilizen sem volt még ellenzéki szavazatszámláló. Mint írta, ezek csak példák, és talán már be is teltek, de néhány fehér folt még egészen biztosan van szerte az országban. – Ha nem lesznek ott ellenőrök, a Fidesz szabadon csalhat, pedig a választás akár néhány szavazaton is múlhat – figyelmeztetett az ellenzéki politikus.