Márki-Zay Péter új, konzervatív párt alapítására készül

Márki-Zay Péter új, konzervatív párt alapítására készül

Márki-Zay Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már elindult a pártszervezés, jelenleg két párt van Magyarországon, amelyre építhet: az Új Kezdet Gémesi György vezetésével és a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt – mondta Márki-Zay Péter az InfoRádió Aréna című műsorában. Mint hozzátette, másfél éve már felvetődött, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) párttá szerveződjön, de az elnökség úgy döntött, hogy a mozgalomból nem akar pártot építeni.

Ennek az az oka, hogy az MMM közösségében most sokféle ember dolgozik, és nem akarták elveszteni őket. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azonban nem mondott le a pártalapításról. 

– Egy olyan, nem tolvaj konzervatív pártot szeretnénk, amelyre tisztességes emberek is, valódi keresztény emberek is nyugodtan szavazhatnak. Most ilyen nincs, ez egy óriási hiba” – vélekedett az ellenzéki politikus. Szerinte volt fideszes szavazók is hiányolják azt, hogy egy becsületes jobboldali párt is legyen Magyarországon. „Mi egy konzervatív, gazdasági kérdésekben szabadelvű, európai néppárti hagyományokkal, azokat követő és Európai Néppárthoz csatlakozó pártot szeretnénk” – szögezte le.

Márki-Zay azt is közölte, hogy március 15-én Budapestre jön az Európai Néppárt vezetője, Donald Tusk. Korábbi tárgyalásai Mikulas Dzurindával és Manfred Weberrel is azt szolgálták, hogy legyen majd egy magyar szervezete az Európai Néppártnak.

Arról, hogy ki vezetné az új alakulatot, azt felelte, hogy voltak, akik őt javasolták a pártelnöki pozícióra, de ezt Gémesi Györggyel és Pálinkás Józseffel szeretné majd rendezni, egyelőre hármuk neve fémjelzi a kezdeményezést.

Ugyanakkor arra kérte a választókat, hogy most a kormányváltás érdekében az Egységben Magyarországért Szövetségre szavazzanak.

Az új párt nevével kapcsolatban Márki-Zay Péter annyit mondott, hogy már vannak nevek, de ezek még munkanevek, majd a bejegyzéssel lesz meg meg a párt végleges neve. Szerinte ez az új párt a négy év múlva következő országgyűlési választás után önálló frakcióval is rendelkezhetne. 

A miniszterelnök-jelölt szerdán este ismertette az ellenzéki összefogás programját, amelyben többek között azt ígérte, hogy az új kormány fenntartható energiapolitikát fog folytatni, és a magyar határ megerősített védelmét ígérte.