Öt éven belül eurót, új alkotmány és feloszlatott Médiatanácsot ígért Márki-Zay Péter

Öt éven belül eurót, új alkotmány és feloszlatott Médiatanácsot ígért Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter és az együttműködő ellenzék programjának bemutatója 2022. március 9-én (Forrás: Egységben Magyarországért/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új kampánydallal indult az ellenzéki összefogás szerda esti programismertetője, amelyen felszólal többek között Márki-Zay Péter kormányfőjelölt is. 

A polgárosodás jelszavainak ismertetésével kezdte Márki-Zay Péter, aki szerint keserűen látják, tizenkét éve Magyarország eltávolodott a nyugati értékektől, egy új állampárt módszeresen bontotta le a demokráciát. Így lett Magyarország szerinte Európa legkorruptabb országa, keleti nyitásból lett keleti bukás, egy ereszen leereszkedő ország programját már ismerik, utalt ismét Szájer József ügyére. Szerinte szakítani kell a putyini módszerekkel, illetve biztonságot kell adni Magyarországnak. A béke és a fizikai biztonság szerinte a megerősített határvédelemmel lehetséges, ebben csak a NATO tud segíteni minket, tette hozzá. Ezért hatalomva kerülve megőrzik a kerítést, megerősítik a határvédelmet, belföldön pedig falurendőri programot indítanak. 

Félméteres kilátók és lówellness

Márki-Zay hozzátette, az új külpolitika jegyében a nyugathoz való visszatérésre építenek majd. A magyar érdekekkel ellentétes nemzetközi szerződéseket szerinte felülvizsgálják, az általa Fidesz-migránsnak nevezett embereket kiutasítják. A családtámogatások maradnak, a bérek és nyugdíjak emelkednek. Mint mondta, öt éven belül bevezetik az eurót. Szakítani akarnak azzal a tévesnek nevezett politikával, hogy gyenge forintra kell építeni. Négy éven belül adómentessé akarják tenni a minimálbért, a személyi jövedelemadó legmagasabb kulcsát pedig változatlanul hagyják. Négy év alatt megduplázzák a gyes, a családi pótlék, valamint az otthonápolási díj összegét. A 13. havi nyugdíjat is meg kívánják tartani. A lakásmaffiától megvédik a jelzáloghitelt felvetteket. Az ún. rabszolgatörvényt is meg akarják szüntetni, illetve rugalmas nyugdíjba vonulást tesznek lehetővé. A fegyveres testületek munkatársai harminc év után kérhetik kedvezményes nyugdíjba vonulásukat. 

Csatlakozni terveznek az Európai Ügyészséghez, illetve saját korrupcióellenes ügyészséget is felállítanak. Az elszámoltatás és a korrupció felszámolásának a programja az övék, mondta. A rekordinflációból szerinte az Orbán-kormány miatt visszatartott uniós pénz megszerzésén keresztül vezet az út. Nem félméteres kilátókra és lówellnessre költik majd a pénzt, állította, valódi rezsicsökkentést és fenntartható energiapolitikát ígérve. Újratárgyalják Paks2-t, tette hozzá. 

Nem lesz nehéz az iskolatáska

Hazánkban halnak meg a legtöbben egyes daganatos megbetegedésekben, mondta. Érdemi béremelést biztosítanának az egészségügyi szakdolgozóknak, a várólistákat érdemben csökkentik. Addig emelik a szakdolgozói bért, amíg meg nem áll az elvándorlás a szakmából. Kínai kommunista migránsegyetem helyett magyar diákváros lesz, fogalmazott. Az önkormányzatoknak pedig visszaadják az iskolákat. A tankönyvek helyét laptopok veszik át, nem lesz olyan nehéz az iskolatáska, ingyenessé teszik az első diploma megszerzését mindenki számára. Az állami és az egyházi iskolák finanszírozása szektorsemlegesen egyenlő mértékben történik majd, és a tanárok bérét is addig emelik, amíg meg nem állítják az elvándorlást. Visszaveszik az ellopott földeket, a helyben élő kisgazdálkodókat kívánják támogatni. Új, önálló környezetvédelmi minisztérium jön az ígéret szerint. A multik helyett pedig a kkv-kat akarják támogatni, bár elmondása szerint így is Magyarország adja majd a legbőkezűbb támogatást a multinacionális cégeknek. 

A tao-rendszert állítása szerint megszabadítják a korrupiótól, megszüntetik a közpénzből finanszírozott állami propagandagépezetet, feloszlatják a Médiatanácsot, új alkotmányt fogadnak el, ezt népszavazással erősíttetik majd meg szerinte. 

Esélyegyenlőséget és társadalmi megbecsülést adnak a nőknek az élet minden területén Márki-Zay szerint. A Fidesznek egyetlen romát, Farkas Flóriánt sikerült felzárkóztatni, ők viszont majd a teljes roma társadalmat támogatják, mondta. Ki tudja, melyik roma kisgyermekből lesz a rák gyógyítását feltaláló világhírű tudós, fogalmazott. 

Olyan országot építenek, ahol a fideszes politikusok is nyíltan felvállalhatják homoszexualitásukat, mert abban nincsen semmi szégyen, fogalmazott. 

Hadházy Ákos: Polt Péter nem gátolhatja majd meg az eljárásokat

Márki-Zay Péter után Hadházy Ákos következett, aki a korrupcióellenes programját ismertette. Kétharmados többség esetén létrehozzák a korrupcióellenes ügyészséget, mondta. Feles többség esetén törvénymódosításokkal akadályozzák, hogy Polt Péter meggátolhasson bizonyos eljárásokat. Korrupcióellenes ügynökséget is létrehoznak, fűzte hozzá. Visszaadják a Gazdasági Versenyhivatal és a közbeszerzési hatóság függetlenségét. 

Komjáthi Imre is arról beszélt, rendezni fogják a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók bérezését, megerősítik a szakszervezeteket, eltörlik az ún. rabszolgatörvényt, rendezik a kafetéria-rendszert. Az álláskeresési járadék maximális folyósítási idejét a jelenlegi háromról kilenc hónapra növelik. Munka- helyett megélhetésalapú társadalmat építenek, ígérte. 

Szabó Tímea: 1200 milliárdot teszünk az egészségügybe

Szabó Tímea szerint az elmúlt 12 évben Orbán Viktor elkövette a legnagyobb bűnt, amit el lehet követni, fizetőssé tette az egészségügyet. Januárban csak májusra, májusban csak decemberre van időpont, mondta. Új, önálló egészségügyi minisztériumot hoznak létre, 1200 milliárd forintot tesznek az egészségügybe, hogy finanszírozzák a mindenki számára elérhető ellátást. Ötven százalékkal növelik az egészségügyi szakdolgozók bérét. Pluszösztönzőket veszetnek be a hátrányos helyzetű régiókban dolgozók számára. Kiemelten kezelik a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek gyógyítását. A legfontosabb népbetegségek esetében az állam átvállalja a kezelések költségeit. 

Az oktatás is a népé kell legyen Arató Gergely szerint, ezért adják vissza a szavai szerint jogos tulajdonosainak. Önálló oktatási minisztérium lesz, ez szerinte a garancia arra, hogy eredményesen cselekedjenek. A mindennapok része lesz a számítógép, nemcsak a választások előtt osztogatnak laptopot. Tizennyolc évre emelik a tankötelezettség korhatárát, mentor- és ösztöndíjprogramokat indítanak. A pedagógusokat szerinte a kormány beszélő szerszámnak tekinti, az ellenzék pedig ezt nem tűri. Meg kell szüntetni a bürokratikus vízfejet, szabad tankönyvválasztásra van szükség, fogalmazott, valamint nem hagyják, hogy fideszes kuratóriumok költsék a pénzt és gyalázzák az egyetemi autonómiát. 

Érkeznek a falurendőrök

Z. Kárpát Dániel követekzett, szociális minimumprogramot ígérve. Megőrzik a rezsicsökkentést, de fejlesztik és igazságosabbá teszik. Újra elérhetővé teszik az adósságkezelési szolgáltatást. A családtámogatási rendszert is megőrzik és igazságosabbá teszik, állította. A gyes összegét növelik, a családi pótlékot is duplájára emelik, a gyermekek után pedig továbbra is jár majd adókedvezmény. Munkaviszonyként ismerik el az otthonápolást. Garantálják, hogy önhibáján kívül senki sem veszti el a lakhatását. Bérlakásépítési programot indítanak, hazai kivitelezőkkel évente több ezer bérlakást építenek, mondta. A lakhatáshoz való jogot alkotmányba foglalják. A teljes öregségi nyugdíj minimumát legalább a kétszeresére emelik. 

Lengyel Róbert azt ígérte, a falvaknak visszaadják a körzeti megbízotti rendszert, minden falunak lesz saját rendőre, a tűzoltók pedig katasztrófavédőkből ismét tűzoltók lesznek. Átszervezik a Terrorelhárítási Központot és a Készenléti Rendőrséget. 

Schmuck Erzsébet szintén megígért egy új tárcát, az önálló zöldminisztériumot. Véget vetnek a kiemelt beruházások intézményének, zöld energiaforradalmat hajtanak végre. Elérik, hogy a rossz szigetelés miatt ne fűtsük orosz gázzal az utcákat. Paks2 kockázatos és korrupciógyanús beruházás szerinte, a projektet azonnal felülvizsgálják. 2030-ra az ország energiafogyasztásának 35 százaléka megújuló energiaforrásokból származik majd. Illetve addigra hatvan százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. 

A program teljes szövege a program.egysegbenmagyarorszagert.hu oldalon található.