MSZP-társelnök: A 2018-ban még jobbikos szavazók hiányoztak

MSZP-társelnök: A 2018-ban még jobbikos szavazók hiányoztak

Tóth Bertalan (Tóth Bertalan / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egységes ellenzék idén lényegében annyi szavazattal kapott kevesebbet országosan, mint ahányan 2018-ban a Jobbikra szavaztak. A Demokratikus Koalíció és a Jobbik szorosabb együttműködésének hatására a Jobbik szavazói vélhetően a Mi Hazánkra, a Fideszre és más pártokra adták a szavazatukat vagy távol maradtak a választástól – erről beszélt az MSZP társelnöke, miután a pártvezetéssel értékelték a vasárnapi vereségüket.

Tóth Bertalan arra is kitért, hogy a 24 szocialista vagy párbeszédes egyéni jelölt közül 8 tudott győzni és Vajda Zoltán is behúzhatja még a XVI. kerületben. A Momentum 15 indulójából 5 nyert, a DK 32 jelöltjéből 4 aratott sikert, az LMP 4 aspiránsából 1 szerzett mandátumot, míg a Jobbik 29 politikusa közül senki sem tudta hozni a körzetét. Fontosnak nevezte az MSZP és a Párbeszéd szövetségének megerősítését, hiszen az ellenzéki térfélen továbbra is „meghatározó erőt” képviselnek 15-16 országgyűlési képviselővel.

Az MSZP társelnökének elmondása szerint tudták, hogy a választáson a pálya lejteni fog és nem nekik. – A közpénzen fenntartott hatalmi propagandagépezettel, a 12 év alatt kiépített fideszes gazdasági hátországgal szemben vívott küzdelem nem egyenlő feltételekkel zajlott – fogalmazott, hozzátéve, hogy az egységes ellenzék nem tudott versenyezni a kormánypárt rendelkezésére álló erőforrásokkal, miközben az ország jobban el van adósodva, mint 2010-ben. Ugyanakkor az orosz-ukrán háború, a választás előtti osztogatás, valamint a hatpárti együttműködésből kiszűrődő belső ellentétek a választók jelentős részének korábbi álláspontját az utolsó másfél hónapban nem a kormányváltás irányába befolyásolták.

Tóth Bertalan szerint ugyanakkor az élet nem áll meg és „a jövő közös”. Helytelennek tartja ezért, ha a mostani választáson együttműködő pártok és vezetőik egymásra mutogatnak vagy egyes embereken akarják elverni a port. – Csak egy világosan beszélő, baloldali, építkező erő képes leváltani a Fideszt – közölte.

Az ellenzék számára csúfos kudarcot eredményező vasárnapi választás után egyből megkezdődött az egymásra mutogatás. Jakab Péter Jobbik-elnök már a késő esti órákban arról beszélt, hogy „Márki-Zay Péter nem leváltotta, hanem megbuktatta az ellenzéket”, de Gyurcsány Ferenc is lényegében a „kapitányt” vagyis a közös miniszterelnök-jelöltet okolta a vereségért. Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke kicsit finomabban fogalmazott, de ő is arról beszélt lapunknak, hogy „nem tett jót, hogy Márki-Zay végtelen monológgá változtatta a kampányt”.

 

Címkék: MSZP, Tóth Bertalan