ATV: Róna Péter miatt kiszáll az ellenzéki kampányból Király Júlia

ATV: Róna Péter miatt kiszáll az ellenzéki kampányból Király Júlia

Király Júlia, az MNB alelnöke beszédet mond az 50 éves Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium matematika tagozata jubileumi ünnepségén (Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A továbbiakban nem vállal nyilvános szereplést az ellenzék kampányában Király Júlia, az MNB volt alelnöke. Mindezt a miniszterelnök-jelöltnek és az ellenzéki pártok gazdaságpolitikai szakpolitikusainak írott levelében jelentette be e hét hétfőn, Róna Péter köztársasági elnöki jelölése miatt – tudta meg az ATV.

Király Júlia a gazdasági kérdések egyik kommunikátora volt az ellenzéki összefogásnál. Ő a kilencvenes évek elején a Fidesz gazdaságpolitikai szakértője volt, később több kereskedelmi bankban vállalt vezető szerepet, 2007-2013 között pedig a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és a Monetáris Tanács tagja volt. Korábban már kiállt Márki-Zay Péter mellett, emiatt – mint közölte – a kormány „fenyegető üzenetet” küldött addigi munkahelyének, a K&H Bankot tulajdonló, brüsszeli székhelyű KBC vezetésének. Ezután a bankban betöltött igazgatósági tagságáról le is mondott.

Az ATV birtokába került levélben hétfői levelében Király Júlia bejelentette, hogy a továbbiakban a nyilvánosság előtt nem képviseli az egyesült ellenzéket, mert egy esetleges, Rónára vonatkozó kérdésre nem tudna mást válaszolni, mint hogy az ellenzéki államfőjelölt egy „huncut pici gazember”.

Király Júlia Róna Péter egyetemi és vállalkozói pályafutásával kapcsolatban fogalmazott meg vádakat, majd emlékeztette az ellenzék miniszterelnökjelöltjét, hogy Róna őt személyében számtalan alkalommal nyíltan megtámadta, a devizahitelezés elterjesztéséért felelős „hét főbűnös” egyikének nevezve őt.

Ezt követően – miközben kijelentette, hogy nem akar károkat okozni az egyesült ellenzéknek – leszögezte: minden nyilvános szerepléséről lemond, és a háttérbe húzódva „próbál szurkolni” azért, „hogy megbukjon ez a rendszer”. Döntését véglegesnek, de nem nyilvánosnak nevezte. „Egyszerűen mostantól nem fogok ráérni” – tette hozzá. De azt is írta, hogy ha Róna Péter valamilyen okból mégsem vállalja a jelöltséget, „visszalépése máris felejthető”.

Mint megírtuk, Simor András volt jegybankelnök is kritizálta Rónát, miután nyilvánosságra került, hogy őt jelöli az ellenzék.