Ungár Péter: Nem igazán ismerjük az országot, amiben politizálunk

Ungár Péter: Nem igazán ismerjük az országot, amiben politizálunk

Ungár Péter (Fotó: Magyar Hang/Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Letaglózó volt a vasárnapi eredmény, és hazudna, ha azt mondaná, hogy ő ezt előre látta – mondta hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában az LMP politikusa, Ungár Péter. Úgy látja, nem igazán ismerik azt az országot, amiben politizálnak, nagyon kevés viszonyuk van egy privilegizált eliten kívüli tömeg problémáihoz. 

Ungár szerint nem igaz önmagában az az állítás, hogy csupán a jobbikos szavazók nem álltak be mögéjük. Olyan választókerületekben vesztettek szerinte tömegeket, amelyekben Horn Gyula, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc nyerni tudott. A háború kapcsán szerinte egy elitpozíciót foglaltak el, viszont nem foglalkoztak kellőképp megélhetési kérdésekkel. Stratégiai hibának tartja, hogy jobboldali jelöltje lett egy szerinte baloldali centrumközösségnek. Az Orbán-kormánynak nincs jobboldali ellenzéke, nekik pedig megélhetési és szociális kérdésekkel kellett volna foglalkozniuk, tette hozzá. Azt nem lehet mondani szerinte, hogy csak Márki-Zay hibája a vereség, de az övé is. Hogy merülhet fel egy baloldali szövetségben, hogy privatizálják az egészségügyet? – tette fel a kérdést. A kormányfőjelölt ugyanakkor őszinte volt szerinte, mert mindig elmondta, hogy ő neoliberális, piacpárti jelölt. Nem tudom, miért kellett nekünk egy ilyen jelöltet állítani – fogalmazott Ungár.

A parlamenti képviselő szerint az előválasztást mindenki csodafegyvernek tekintette, ő viszont szkeptikusabb volt. Most arra jutott, hogy nem csodafegyver, sőt, bizonyos szempontból ártott is nekik. Egyelőre négy mandátuma van az LMP-nek, de megállapodásuk van a DK-val, hogy ők kipótolják a frakciójukat, így minden bizonnyal ez az az ember lesz, aki következik az LMP-sek közül a sorban. Arra a kérdésre válaszul, hogy mi lesz most az LMP-vel, Ungár azt mondta: megérti, hogy a választókat frusztrálja, miért van ennyi párt. Sokszor nem ideológiai alapon van köztük különbség ráadásul. De amit ők képviselnek, arra szerinte van társadalmi igény, legalábbis ők megpróbálják megteremteni.

Választási percről percre közvetítésünket itt olvashatja!