Varga Judit: Szabad választásnak lehetnek majd szemtanúi az EBESZ munkatársai, ha nem próbálnak beavatkozni

Varga Judit: Szabad választásnak lehetnek majd szemtanúi az EBESZ munkatársai, ha nem próbálnak beavatkozni

Fotó: Varga Judit Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sok szeretettel várjuk Magyarországra az EBESZ megfigyelőit – írta hétfő reggeli Facebook-bejegyzésében Varga Judit igazságügyi miniszter arra a pénteki hírre reagálva, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (OSCE/ODIHR) azt javasolja, hogy a magyarországi választásokat és népszavazás teljes körű, hosszú távú megfigyelő misszióval biztosítsák.

A miniszter hozzátette: „a baloldal már affektál a hír hallatán, miközben nincs ezzel semmi gond. Az elmúlt években is jelen voltak hasonló missziók hazánkban, sőt mi is előszeretettel küldünk megfigyelőket más országokba. Bevett szokás, rutin.”

Szerinte „egy dolog biztos: egy szabad, tiszta és demokratikus választásnak lehetnek majd szemtanúi az EBESZ munkatársai, viszont ez csak akkor valósulhat meg teljes mértékben ha missziójuk során nem próbálnak beavatkozni a magyar választásokba. Bízunk abban, hogy látogatásuk ideológiai és politikai elfogultságtól mentes lesz. Várjuk őket sok szeretettel gyönyörű országunkban!”

A teljes körű misszió ugyanakkor a miniszter szavaival ellentétben nem számít rutinnak, olyat az uniós tagállamok közül eddig még csak Bulgáriába küldött a nemzetközi szervezet.

Az elmúlt hetekben egy négy tagú, választási szakértőkből álló testület tanulmányozta a magyarországi körülményeket öt napon keresztül és ennek alapján fogalmazták meg ajánlásukat. A javaslat szerint körülbelül a választások előtt egy hónappal egy 18 tagú megfigyelő misszió érkezik Magyarországra és tanulmányozzák a kampány lefolyását, különös tekintettel például a médiában megjelenő tartalmakra. A választásra (és a népszavazásra) pedig egy 200 fős kontingens érkezik, akik szerte az országban felbukkannak majd.

A jelentés több körülményt is kiemel, amely miatt hosszú távú megfigyelést tartanak szükségesnek. Megemlítik az esetleges választói megfélemlítést és szavazatvásárlást, a választások médiavisszhangját, a kampányfinanszírozás átláthatóságát, a panasz- és fellebbezési eljárás eredményességét, valamint a népszavazás egyidejű megtartásának hatását mindezen szempontokra.