Závecz: Nyílt az olló a Fidesz és az ellenzék között

Závecz: Nyílt az olló a Fidesz és az ellenzék között

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelője 2022-ben (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pártlisták közötti szoros verseny maradt, de amíg tavaly kis mértékben, 1-2 százalékponttal az ellenzék vezetett, most a kormánypárti listának van előnye – idézi a Telex a Závecz Research legfrissebb, február elején készült felmérését.

A biztos szavazók körében a Fidesz–KDNP idénre növelni tudta a támogatottságát és a korábbi 48 százalék után jelenleg 49 százalékon áll. Az ellenzék viszont a tavalyi 49-ről mostanra visszacsúszott 46 százalékra. Ebben az aktív körben a Mi Hazánknak 3 százaléka, a Kétfarkú Kutya Pártnak 2 százaléka van.

A kutatás szerint a 3,1 millió kormánypárti szimpatizánsból 1,8 millió fő teljesen biztos abban, hogy szavazni fog, további 1,2 millióan valószínűsítik részvételüket, nagyjából 100 ezren pedig passzívak. Az ellenzéki lista 2,9 millió támogatójából 1,7 millióan biztos résztvevőnek mondják magukat, míg 1 millióan valószínűnek tartják, hogy elmennek, további 100 ezren viszont nem feltételezik, hogy voksolnak.

A felmérés alapján jelenleg a választókorú népesség 6 százaléka (nagyjából 500 ezer fő) tekinthető aktív bizonytalannak: tervezik a részvételt a választáson, de egyelőre nem tudják, hogy kire adják a voksukat. Ennek a rétegnek az egytizede azt szeretné, ha Fidesz folytatná a kormányzást, kéttizede ugyanakkor változást látna szívesebben.

A Závecz Research kutatásából az is kiderült, hogy a Fidesz–KDNP és az Egységes Magyarországért szavazótáborának összetételét legnagyobb mértékben a lakóhelyük típusa különbözteti meg. Budapesten jelentős az ellenzéki fölény (52:32), a megyeszékhelyek kategóriájában teljesen kiegyensúlyozottak az erőviszonyok (34:34). A kis- és közepes városokban az Egységben Magyarországért listájának van némi előnye (40:35 százalék), a falvakban viszont a Fidesz–KDNP sokkal erősebb: 49 százalékon áll, míg ellenfele 23 százalékos.