Ivanka lesz az új trónkövetelő?

Ivanka lesz az új trónkövetelő?

Ivanka Trump 2021. január 21-én apja elnökbúcsúztató ünnepségére érkezik a Fehér Házba (Fotó: Reuters/Stefani Reynolds)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt akarom, hogy tudjátok: a mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet! – ezt üzente néhány hete híveinek Donald Trump a búcsúbeszédében, amelyben ígéretet tett arra, hogy valamilyen formában vissza fog térni. Hogy pontosan mire gondolhatott a leköszönő amerikai elnök, egyelőre nem tudni, az viszont jól látszik, hogy a politikusnak több forgatókönyve is létezhet a nagy visszatérésre.

Január közepén például az is felmerült, hogy Trump Patrióta Párt néven új politikai pártot szeretne alapítani, mivel a Republikánus Pártban több szövetségese is hátat fordított neki a Capitolium ostroma után. Hogy mennyire gondolta ezt komolyan a bukott politikus, azt nem tudni, mindenesetre a Wall Street Journal szerint Trump január 6-a után többször is beszélt erről a hozzá közel állókkal. Sokan viszont nyomásgyakorlási szándékot láttak inkább a pártindítási tervek mögött, amellyel a távozó elnök republikánus párttársaira akart hatni. Utóbbi verzió mellett szól az is, hogy az Egyesült Államok pártrendszerének kétosztatúságát még egyetlen pártnak sem sikerült megtörnie, aminek a gyökere nem csak az amerikai politikai kultúrában keresendő, hanem a finanszírozási rendszer következménye is. Egy párt fenntartása ugyanis Amerikában hatalmas anyagi forrásokat igényel, méghozzá elsősorban magánadományokból. Noha Trump vagyona valószínűleg elegendő lenne egy új párt elindításához, az már erősen kérdéses, hogy egyáltalán életben tudna-e maradni egy ilyen csoportosulás 2022-ig.

A pártalapítási ambícióktól mindenesetre nem ijedtek meg különösebben a republikánusok, így Trump tanácsadója, Corey Lewandowski január végén már cáfolta, hogy a volt elnöknek ilyen tervei lennének. A tanácsadó egyben tájékoztatta a sajtót, hogy Trump továbbra is aktívan részt vesz a republikánus jelöltek toborzásában és azon választott képviselők felelősségre vonásában, akik támogatták a demokratákat abban, hogy alkotmányossági vádeljárás (impeachment) induljon ellene a Capitoliumnál lezajlott zavargások miatt.

Sokan inkább egy másik forgatókönyvet sejtenek a háttérben, e szerint pedig Trump a Republikánus Párt támogatását akarja visszaszerezni. Ismert: január 13-án nem csak a demokraták szavazták meg a képviselőházban, hogy megindítsák a Trump felelősségre vonásáról szóló eljárást, hanem több republikánus honatya is csatlakozott hozzájuk. Elemzők szerint azonban a republikánusok körében a fő törésvonalat inkább az képezi, hogy egyesek kitartanának a Trump által fémjelzett populizmus mellett, míg mások inkább visszatérnének a párt konzervatív eszmei gyökereihez. Tulajdonképpen ez az ellentét mutatkozott meg a múlt héten, amikor 11 republikánus politikus is megszavazta a képviselőházban, hogy mentsék fel a bizottságokban betöltött posztjaiból Trump egyik legelvakultabb követőjét, Marjorie Taylor Greene georgiai republikánus képviselőt, aki korábban a demokraták elleni erőszakra buzdított és összeesküvés-elméleteket terjesztett. De ugyancsak a konzervatív vonal erősödését jelzi, hogy a republikánus frakció múlt heti zárt ülésén nem szavazták meg a honatyák Liz Cheney megbüntetését, aki a januárban a Trump elleni impeachment megindítására voksolt demokratákkal együtt.

Létezhet ugyanakkor egy harmadik szcenárió is, amely nem Trump közvetlen visszatérésével számol, hanem Ivanka Trumppal, aki apja elnöksége idején az elnök tanácsadójának szerepkörében töltött be hivatalt. Amerikai sajtóforrások szerint az asszony most fontolóra vette, hogy visszatér a politikába, méghozzá úgy, hogy a büntetőjogi reformot helyezné tevékenysége fókuszába. Ezért most többen is felvetették, hogy Ivanka Trump apja támogatásával valójában azon dolgozna, hogy 2022-ben ő lehessen Marco Rubio floridai szenátor kihívója a Republikánus Párt előválasztási versenyében.

De akármelyik forgatókönyv is legyen igaz, annyi bizonyos, hogy még akkor sem lesz könynyű dolga a volt amerikai elnöknek, ha elbukik az ellene indított impeachment eljárás. Távozása előtt ugyanis éppen azok a szövetségesei hátráltak ki mögüle, akik a legbefolyásosabb szereplők voltak a Republikánus Pártban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/7. számában jelent meg február 12-én.