122 ítélet a nyelvvizsgabotrányban

122 ítélet a nyelvvizsgabotrányban

Állami nyelvvizsga-bizonyítvány (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig 122 személyt ítélt el nem jogerősen a bíróság, akik érintettek voltak az eddigi egyik legnagyobb nyelvizsgacsalási botrányban, írja a 24.hu. A Budapest Környéki Törvényszéken a bíró fél órán keresztül sorolta a vádlottak neveit, bár személyesen csak 18-an voltak jelen.

A 122 vádlott részese volt a 2000-es évek elején több mint tíz évig működő „nyelvvizsgamaffiának”. Az elsőrendű vádlott büntetése: két év felfüggesztett szabadságvesztés, 200 napi tétel pénzbüntetés, több mint 27 millió forint vagyonelkobzás, illetve a foglalkozásától való örökre szóló eltiltás. 

A nyelvvizsgát pénzért vásárlók között a teljes társadalom megjelenik: diákok, akiknek a diplomához kellett, alkalmazottak, akik többletfizetést kaptak érte. Voltak katonák, a NAV dolgozói, igazságszolgáltatási alkalmazottak.

A csalás gyakorlati megvalósítása sokféleképp alakult. Voltak vizsgázók, akiknek átadták a megoldásokat, másoknak lediktálták azokat, megint mások helyett egy dublőr ment vizsgázni. A nyelvvizsgák ára 100 és 900 ezer forint között mozgott.

Címkék: csalás, nyelvvizsga