Tartozások, lakásvásárlások, szolid gyarapodás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országgyűlés mentelmi bizottságának közlése szerint mindegyik országgyűlési képviselő leadta a január 31-i határidőre a saját és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek vagyonnyilatkozatát.

Az mindenkinek a saját lelkiismeretén múlt, hogy vagyonával kapcsolatban mit is vallott be valójában. Akadt már példa, hogy a valóság igencsak távol áll a dokumentumban szereplő adatoktól, de komolyabb retorzió nem érte a hivatalban lévő képviselőket, maximum csak javításokra kötelezték őket. Nem úgy mint 2013-ban a kecskeméti bírót, Varga Tibort, akit azért mentették fel 2013-ban, mert az Országos Bírói Tanács szerint nem tudott számot adni a vagyona jövedelmével nem magyarázható gyarapodásáról. A korrupcióval foglalkozó nemzetközi szervezet, a Transparency International magyarországi jogi igazgatója, Ligeti Miklós tavaly nyáron e kapcsán arról beszélt lapunknak, hogy „értelmetlen a politikusok vagyoni helyzetét nyilatkozataik alapján megítélni, amíg feledékenységre hivatkozva kimenthetik magukat akár komoly értékű vagyonelemek elhallgatása esetén is.”

Igazmondó politikusokra épít a vagyonnyilatkozati rendszer | Magyar Hang

Mindaddig értelmetlen a politikusok vagyoni helyzetét nyilatkozataik alapján megítélni, amíg feledékenységre hivatkozva kimenthetik magukat bármilyen helyzetből.

De nézzük idén mennyit is vallottak be önként az ország

vezető politikusai:

Orbán Viktor miniszterelnök csupán pár száz ezer

forinttal növelte vagyonát. Így 945 ezer forint helyett már 1

millió 395 ezer forintból gazdálkodhat.

Áder János köztársasági elnök 7 millió forinttal többet tudhat magáénak, míg Czunyiné dr. Bertalan Judit fideszes képviselő 17 ingatlant örökölt Bokodon.

Kövér Lászlónak az Országgyűlés fideszes elnökének a vagyona nem változott, de a tízmilliós tartozást sem sikerült csökkentenie.

Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sem fizetett még vissza semmit a szüleinek a négy évvel ezelőtt kért harmincmilliós tartozásból, számláján viszont hárommillió forinttal több van.

Rogán Antal több mint negyvenmillió forintot tehetett zsebre egy találmányi hasznosítási díjnak köszönhetően, amelyet a Mobilsign Kft.-től kap egy digitális aláírással kapcsolatos találmánya miatt. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter ezért jócskán tudta növelni takarékbetétben tartott pénzét, ami a 2017-es 691 ezer forint helyett immár 39,3 millió. Erdőterületei sem csökkentek, és megvan még két festménye is.

Gulyás: Majd a miniszterelnök eldönti, hogy beírja-e vagyonnyilatkozatába a repülőutat | Magyar Hang

Gulyás Gergely szerint abban, hogy milyen ajándékot lehet elfogadni, a határ az, amit „a polgári jó ízlés és a választópolgárok értékítélete” megenged.

A Fidesz frakcióvezetője,

Kocsis Máté sem

törlesztette még a 28 milliós családi kölcsönt. A

képviselő, aki négy év után jutott vissza a parlamentbe tavaly

óta 485 ezer forinttal több fizetésből gazdálkodhat, ennek

örömére idén januárban fele részben vásárolt is egy 683

négyzetméteres ingatlant, vagyis egy lakóházat udvarral a

Józsefvárosban. Autója továbbra sincs, viszont megvan még az

1982-ben, azaz egy éves korában kapott Szász Endre-festménye.

Születésétől fogva antik bútor tulajdonosként tekint a családja a Semjén Zsoltra, aki emellett csak két II. kerületi ingatlan felével és egy balatonfenyvesi üdülő haszonélvezeti jogával bír. A nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős tárca nélküli miniszter viszont tavaly óta 531 ezer forinttal többet, így 1 millió 633 300 forintot vihet haza havonta. Készpénzben négymilliója van, illetve egy másfél milliós banki megtakarítása.

Az egykori kancelláriaminiszter, Lázár János vagyoni helyzete érdemben nem sokat változott, a nagytőkés egy XIII. kerületi, 96 nm-es lakás felével lett gazdagabb. Friss vagyonnyilatkozata szerint Lázárnak 5 millió forintnyi kötvénye és 6 millió forintnyi törzsrészvénye van, s készpénzben és a bankszámlájá is 6-6 millió forintot tud magáénak.

Egy Duna-parti lakás és romániai földek sem szerepeltek Bánki Erik vagyonnyilatkozatában | Magyar Hang

Bánki azt mondta, azért nem írta be ezeket a vagyonnyilatkozatába, mert nem személyesen ő, hanem egy cége birtokolta azokat – derül ki a Direkt36 cikkéből.

Jelentős növekedésnek indult viszont az egykori nemzeti

fejlesztési miniszter. Seszták Miklós kormánybiztos

3,2

millió forintnyi kincstárjeggyel,

23 millió forintnyi készpénzzel (ez

3 millió forinttal több mint tavaly)

és közel húszmilliós

devizamegtakarítással bír.

Számlakövetelése forintban 329 millió forint, ingatlanállományban

nem történt változás, ahogy a Ramiris Autó Kft.-nek és a

Seszták és Társa Ügyvédi Irodának is tulajdonosa maradt,

továbbra is három kisvárdai

háza és két budapesti lakása van.

Kósa Lajos nyolcvanhárom éves mamája ugyan új vállalkozásba fogott, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszterének vagyoni helyzete nem igen változott. Bankszámláján hatszázezer forinttal kevesebb van, mint tavaly, de csökkentette a bankok és magánszemélyek felé lévő 2-2 milliós tartozását.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke 298 milliós osztalékot

vett ki cégéből, az Altus Portfólió Kft-ből, ezen kívül nem

történt jelentős változás a tavalyi bevalláshoz képest. Pápai

és kötcsei ingatlana megmaradt, autója nincs, értékpapírban

viszont 605 millió helyett már 659 milliót tart.

Szél Bernadett független képviselő még mindig résztulajdonos egy budakeszi családi házban, és sajátja egy pátyi ingatlan. Tavalyhoz képest a politikus 2 millió forinttal tartozik egy magánszemélynek. Autóval, megtakarítással, gazdasági érdekeltséggel nem bír.