Megint tovább fogyott a magyar

Megint tovább fogyott a magyar

Képünk illusztráció! (Fotó: Unsplash/Janko Ferlic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint az év első két hónapjában kevesebb gyermek született, viszont nőtt a halálozások száma. A természetes fogyás így 36 százalékkal, 3230 fővel nőtt 2018-hoz képest.

A távirati irodához eljuttatott közlemény szerint 2019 első két hónapjában 13 891 gyermek született, 745-tel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Januárban 5,4, februárban 4,7 százalékkal kevesebb volt az élve születések száma 2018 azonos hónapjaihoz képest.

Ezzel szemben 2019. január-februárban 26 106-an haltak meg, 2485-tel többen, mint az előző év azonos időszakában. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest januárban 20 százalékkal, februárban 1,8 százalékkal nőtt a halálozások száma, a KSH közlés szerint ebben szerepet játszhatott a tavalyinál korábban tetőző influenzajárvány is.

Orbán Viktor demográfiai csomagja nem orvosolja a probléma gyökerét, a szegénységet | Magyar Hang

Csökkent a házasságkötések száma is: idén év elején 3319

pár házasodott össze, 72-vel kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

Az év első két hónapjában ezer lakosra 8,8 élve születés és 16,5 halálozás jutott. Az előbbi 0,5 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 1,6 ezrelékponttal magasabb volt az előző év azonos időszakára számított értéknél. Ennek eredményeként a természetes fogyás 0,2 ezrelékponttal, 7,7 ezrelékre nőtt. Az év első két hónapjában ezer élve születésre 3,3 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,4 ezrelékpontos növekedést jelent az egy évvel ezelőttihez képest. A házasságkötési arányszám 2,1 ezrelékes értéke nem változott az előző év azonos időszakához képest – olvasható a KSH közleményében.

Nem valószínű a bébibumm | Magyar Hang

Bár nem születik több gyerek, ennek ellenére a teljes termékenységi arányszám jobb, mint korábban: a 2010-es évek elején a roppant alacsony 1,23-ról indultunk, ez most 1,49. Erről Makay Zsuzsanna demográfus beszélt április elején lapunknak. A szakember szerint az ellentmondás hátterében az áll, hogy nagy mértékben csökken évről évre a gyermekvállalási korban lévő nők aránya. 2017 és 2018 között mintegy húszezerrel esett a 15–44 éves korosztályú nők száma, tehát nagyjából ennyivel kevesebb nő vállalt szinte ugyanannyi gyermeket, mint korábban.