Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Meghosszabbítják Orbán sokszor üresen zakatoló felcsúti kisvasútját

Szerző: | 2019. július 09., 10:39 | Belföld

Franciák a felcsúti kisvasút peronján (Fotó: Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hamarosan valóra válhat Orbán Viktor fenyegetése, és Bicskétől egészen Lovasberényig utazhatnak a felcsúti kisvasútként ismert Vál-völgyi Kisvasút szerelvényei. Emlékezetes, hogy 2015-ben, amikor támadások érték a vasútvonalat, Orbán a következőket mondta: „Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.” Akkor sokan üres fenyegetésnek tartották a kormányfő kijelentését, a hvg.hu birtokába került titkos kormányzati előterjesztés szerint azonban hamarosan valósággá válhat.

HIRDETÉS - AIP

A felcsúti kisvasút jelenleg egy 6 kilométeres szakaszon jár az Alcsúti Arborétum és a kormányfő által alapított Puskás Akadémia között, ezt a szakaszt hosszabbítanák meg első lépésben Bicskéig, majd Vértesacsán keresztül Lovasberényig. Az előkészítés gőzerővel folyik, sőt, a tervek egy része már készen is van. A Bicske–Felcsút vonal engedélyezési tervei már elkészültek, a kiviteli tervek folyamatban vannak, az Alcsút–Vértesacsa közti rész tervei most júniusban készültek el, a Lovasberényig tartó szakasz tervei el kell készüljenek szeptember végéig.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8
Felcsút, én így szeretlek – Kátyúlesőben a haza leendő új fővárosában | Magyar Hang

A felcsúti vonal mellett más kisvasút-vonalakat is felújítanának, amire a Rogán Antal, a kormányfő kabinetfőnöke, és a kerékpározásért és aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz által jegyzett előterjesztés két lépcsőben összesen 12 milliárd forintot szán.

Az Orbán Viktor szívéhez közel álló beruházás terve ellen a minisztériumok közül egyedül a Pénzügyminisztérium emelte fel szavát, a forrás nagyságrendjének felülvizsgálatát, az időbeni átütemezését, valamint „egy esetleges pályázati rendszer kidolgozását” is javasolták. Kifogásaikat Rogánék azzal söpörték le az asztalról, hogy nagyon fontos a fejlesztés, hiszen korábban már 6 milliárdról 10 milliárdra emelték a kisvasutakra szánt keretet, illetve hogy a műszaki állapot és az utasszám alapján választották ki a vasútvonalakat. A pályázat lehetőségét pedig azzal vetették el, hogy „nem tartjuk célravezetőnek, mert az a cél, hogy hazánk valamennyi kisvasútján megtörténjenek a beruházások, amelyek működésüket további évtizedekre biztosítják”.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Alcsútdoboz, Bicske, Felcsút, kisvasút, Lovasberény, miniszterelnök, Orbán Viktor, Puskás Akadémia, Révész Máriusz, Rogán Antal, Vértesacsa


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest