Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Forró a talaj a távhőcég talpa alatt

Szerző: | 2019. október 12., 12:58 | Belföld

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két hónapja egy másik ügyben eljárva akadtam rá, hogy a szolnoki távfűtést és melegvízszolgáltatást biztosító vállalkozás, az Alfa-Nova Kft. ellen több megyében is végrehajtást rendeltek el az elmúlt néhány évben – nyilatkozta a Magyar Hangnak a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület elnöke. Ligeti József azt is elmondta, hogy mint egy szolnoki civil egyesület elnöke, tájékoztatást kért a vállalat vezérigazgatójától, de az ígéret ellenére a mai napig nem kapott információt a cég vezetésétől. Pedig az általa talált adatok legalábbis aggodalomra adnak okot, hogy stabil-e a cég működése, biztosított-e szolnoki lakások távfűtése és melegvíz-ellátása.

HIRDETÉS - AIP

Az e-cégjegyzék végrehajtásról szóló adatai szerint 2016 júniusa és 2018 decembere között számos közjegyző, valamint sok esetben munkaügyi bíróság valóban indított végrehajtást az Alfa-Nova Kft. ellen. 2016. június 1. és 2018. január 2. között a Székesfehérvári és a Szolnoki Törvényszék, valamint a Dunaújvárosi és a Pécsi Járásbíróság ugyancsak végrehajtás rendelt el a vállalkozással szemben, akárcsak 2016. szeptember 22-én a NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának Hátralékkezelési Osztálya. De a cégnyilvántartás szerint büntetőjogi intézkedést is kezdeményeztek a vállalat ellen. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága Vizsgálati Osztály II. nevű szervezet 2019. május 7-én kezdeményezte az eljárást a vállalkozással szemben.

Hogy tovább bonyolódjon a kép, a cégnyilvántartásból az is kiderül, hogy az Alfa-Nova Kft. többségi tulajdonosa, az Energott Kft. ellen szintén végrehajtások indultak: 2017. március 20-án a NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága Hátralékkezelési Osztály II., 2019. szeptember 10-én pedig a Fővárosi Törvényszék kezdeményezésére.

Miután az érvényben lévő jogszabályok értelmében csak az érintettek láthatják az elrendelt végrehajtások tartalmát, napokkal ezelőtt megkerestük az Alfa-Nova Kft. vezérigazgatóját, hogy a kedélyek megnyugtatása érdekében közölje, nem veszélyeztetik-e a végrehajtások a szolnoki távfűtés és melegvíz-szolgáltatást, illetve hogy tájékoztasson, milyen büntetőjogi eljárás folyik a cég ellen. A Nemzeti Adó és Vámhivatal Sajtóosztályát szintén megkerestük a büntetőjogi eljárás mibenlétét tudakolva. Cikkünk megjelenéséig egyik helyről sem kaptunk választ kérdéseinkre. (Időközben a NAV Sajtóosztálya közölte, nem adhatnak ki információkat az ügyről.)

A Szolnoki Önkormányzathoz intézett, szintén az ellátás biztonságát firtató kérdéseinkre, amelyben többek között az iránt érdeklődtünk, vajon az önkormányzat tisztában van-e az Alfa-Nova Kft. elleni végrehajtásokkal, illetve büntetőjogi eljárással, tételes választ nem kaptunk. Fejér Andor alpolgármester azt közölte, „a szolgáltató és Szolnok város önkormányzata folyamatosan modernizálja a rendszert… csak idén 79 millió forintnyi fejlesztést végez a szolgáltató cég a szolnoki távhő rendszeren. Városunk önkormányzata szerződött partnerein keresztül felkészült arra, hogy adott esetben akár helyettük is biztosítsa a szolgáltatást.” 

Az Alfa-Nova Kft. korábban Szekszárdon is szolgáltatott, de 2015 augusztusában az önkormányzat felbontotta a szerződést, és őrző-védő szolgálattal vette át a város két fűtőművét és az irodaházat. Ács Rezső polgármester akkor azzal indokolta a szerződésbontást, hogy az Alfa-Nova Kft., illetve az önkormányzat és cégei között elszámolási viták miatt több peres eljárás van folyamatban, ami lehetetlenné tette az együttműködést. A döntés másik oka az volt, hogy előző évben az Alfa-Nova Kft. csak úgy tudta biztosítani a távhőszolgáltatást, hogy a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) gázszállítót jelölt ki számára. 2016 novemberében pedig arról számolt be Ács Rezső, hogy több távfűtéses szekszárdi lakás tulajdonosa kapott – csúsztatásokkal teli – levélben fizetési felszólítást a korábbi távhőszolgáltató Alfa Nova Kft. cégétől, a Global Faktor Zrt.-től, pedig a közgyűlés döntése értelmében egyértelmű jogi helyzet állt elő 2015. augusztus 16-án, amikortól a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. vette át a városban a távhőszolgáltatást.

Az ezt követő időszakra már csak a Vagyonkezelő, illetve a város idő közben létrehozott saját cége, a Szekszárdi Távhőszolgáltató Kft. jogosult számlát kiállítani a szolgáltatásban érintettek részére. Ezért arra kérte az érintett családokat, hogy ne fizessék ki az Alfa-Nova Kft. által utólagosan kiküldött számlákat. A szekszárdi közgyűlési döntését az Alfa-Nova Kft. bíróságon támadta meg, sikertelenül. A Szekszárdi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős ítélete szerint ugyanis jogosan mondta fel a szerződést az önkormányzat. 

Címkék: Ács Rezső, fűtés, NAV, Szekszárd, Szolnok


Távolságtartás

Távolságtartás

Ha jobban belegondolnánk, igenis furcsának kellene gondolnunk, hogy mennyire nem tudunk semmit azokról, akik az elmúlt néhány évszázadban hozzánk hasonló utakat voltak kénytelenek bejárni.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest