Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata! – Ezrek tüntettek a fővárosban

Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata! – Ezrek tüntettek a fővárosban

A Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! vonulós tüntetés résztvevői a Kúria épülete előtt 2020. február 23-án. (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több ezren tüntetnek Budapesten a kormány ellen: a Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata! című demonstráció résztvevői a börtönviszonyok miatti kártérítések felfüggesztése ellen vonultak utcára.

Cikkünket frissítjük!

A kormány képviselőinek beavatkozása a gyöngyöspatai kártérítési ügybe törvénybe ütköző, a jogállami keretek és a bíróságok függetlenségének megsértése. Orbán Viktor miniszterelnök és Horváth László képviselő a politikai haszon reményében az embereket egymás ellen fordítja, uszító propagandát folytat – írták felhívásukban a Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! címmel meghirdetett tüntetés szervezői.

A demonstrációt február 23-ára, a romák elleni sorozatgyilkosság áldozatainak emléknapjára hirdették meg: 2009-ben ezen a napon egy kisfiú és édesapja rasszista támadás áldozata lett.

Mérce - Tüntetés a szabad bíróságokért és Gyöngyöspatáért....

Tüntetés a szabad bíróságokért és Gyöngyöspatáért. Élőben a Mércén!

A tüntetés résztvevői vasárnap 13 órától gyülekeztek a Nyugati pályaudvar melletti parkolóban. A demonstrálók a Kúria érintésével vonulnak a Parlamenthez. Csemer Géza, a gyöngyöspatai roma önkormányzat elnöke Kaltenbach Jenő jogtudós, volt kisebbségi ombudsman, L. Ritók Nóra, a Igazgyöngy Alapítvány vezetője, Horgas Judit, a Liget Műhely Alapítvány képviselője, Debre Istvánné pedagógus, Iványi Gábor lelkész, Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője, Horgas Péter, a Főnix Mozgalom alapítója, Szepesházi Péter volt bíró, ügyvéd és Setét Jenő polgárjogi aktivista, az Idetartozunk Egyesület vezetője mond beszédet.

Setét Jenő polgárjogi aktivista a Kúria előtt mondott rövid beszédet. Szavai szerint a roma és nem roma honfitársak azért gyűltek össze, hogy közösen védjék meg a bíróságok függetlenségét. – A Kúria nem cseléd és nem szolga, hanem független igazságszolgáltatási fórum. Mindenkinek tiszteletben kell tartania a döntését, akkor is, ha nem ért vele egyet. Az oka rendkívül egyszerű: senki nincs a törvény felett – jelentette ki.

Egy tíz év körüli kislány és édesapja, akik Jobbágyiból érkeztek, a béke jegyében néhány galambot engedtek el.

Most Bujdosó János zenél, egy Másik János szerzeményt ad elő.

Iványi Gábor lelkész, Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője emelkedik szólásra. Mint Puczi Bélára utalva elmondta, azt kellene most kiáltani, hogy ne féljetek cigányok, megjöttek a magyarok. Orbán Viktorra utalva elmondta, a Biblia is írja, Isten szabadítson meg az alkalmatlan és gonosz vezetőktől. Iványi szerint a nemzeti konzultáció költsége tizenötször nagyobb, mint a gyöngyöspatai romáknak megítélt, de ki nem fizetett kártérítés. Inkább költsék ezt a pénzt 15 másik szegregált iskolára.

Egy gyöngyöspatai tanuló adta el saját versét, melyet az iskolai szegregációról írt.