Orbán Viktor: A gödöllői egyetem hallgatója a másik fertőzött iráni diák

Orbán Viktor: A gödöllői egyetem hallgatója a másik fertőzött iráni diák

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. március 5-én (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is két koronavírusban megfertőződött személy van Magyarországon. Az a két iráni hallgató, akikről szerdán jelentették be a megfertőződés tényét – derült ki az operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök tartott. Az már szerdán ismert volt, hogy az egyik érintett iráni hallgató a Semmelweis Egyetem (SOTE) hallgatója. A másik beteg pedig a gödöllői Szent István Egyetemen tanul. Orbán Viktor elmondása szerint erről az információról maga is csak az operatív törzs ülésén értesült. A sajtótájékoztatóról élőben tudósítottunk.

Két fertőzött van Magyarországon, ők külföldiek, két iráni egyetemi hallgató. Rajtuk kívül 24-en vannak karanténban, 230 mintavételt vizsgálnak az akkreditált laboratóriumokban – jelentette be Orbán Viktor kormányfő az operatív törzs mai ülése után. Mint elhangzott, az operatív törzs tudja a saját korlátait, eszerint dolgozik. Szerinte az emberek biztonságérzete meggyengült, ami csak akkor áll helyre, ha tudják, hogy van gyógyszer a betegsége megfékezésére. Ilyen gyógyszer azonban nem áll rendelkezésre a világban sem – jegyezte meg.

Szerinte népegészségügyi és gazdasági természetű a veszély. Az operatív törzs az emberek egészségével foglalkozik. A gazdasági hatásokat a pénzügyi szakemberek fogják vizsgálni – magyarázta a kormányfő.

Azt vetítette előre, hogy a hatósági szakemberekre nehéz hetek, sőt akár hónapok is várnak. Szerinte a kormánytól azt követeli meg a helyzet, hogy biztosítsák a szükséges forrásokat. Ám a vírus elleni küzdelemnek nem lesz oka az anyagi forrás hiánya, mert az rendelkezésre áll – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az ellenzéktől önmérsékletet kér.

Beszélt az operatív törzs közvetlen munkatársairól is. A törzset Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes vezeti. Kásler Miklós Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere is tagja mint a népegészségügyi ügyekért felelős miniszter, továbbá Müller Cecília országos tiszti főorvos, dr. Gondos Miklós főigazgató, Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat vezetője, Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház igazgatója, Balogh János országos rendőr-főkapitány és György István államtitkár is.

Kiderült, hogy az ülésen külön szó volt a nagy rendezvényekről. Ennek kapcsán leszögezte, hogy egyelőre a rendezvények szervezőire bízzák, hogy megtartják-e a meghirdetett rendezvényeket – közölte a kormányfő. A március 15-i központi ünnepség kapcsán pedig leszögezte: legkésőbb keddig döntés születik arról, le kell-e mondani az állami ünnepséget. Ez az európai helyzet függvénye is.

A tájékoztatón az újságírók is kérdezhettek. A miniszterelnöktől is. A Hvg.hu arra volt kíváncsi, hogy elégedett-e a magyar hatóságok munkájával. A miniszterelnök azt felelte, hogy igen.

A Reuters a gazdasági következményekről érdeklődött a kormányfőtől, többek között Kína érintettségét felvetve. Varga Mihály pénzügyminiszter és Palkovics László Innovációs és technológiai miniszter – akit Orbán gazdasági miniszterként említett – is feladatul kapta a kalkulációk elkészítését. Ezek készülnek is. Nyilvánvaló, hogy hatással lesz a világ gazdaságára, Európára különösen. A „turizmust derékbe vágja”, ennek következményei Magyarországot is érintik.

Akit nem találtak meg egyszerű módon, azokat a személyeket a rendőrséggel derítették fel – felelte a kormányfő arra a kérdésre, hogy hogyan tudták felderíteni azokat a személyeket, akikkel a két koronavírussal fertőzött személy kapcsolatba került.

A két iráni koronavírus-fertőzöttről az egyik hallgató esetében eddig nem lehetett tudni, hogy melyik intézmény hallgatója (egyikük a SOTE-n tanul). Orbán Viktor azt mondta, hogy a másik fertőzött a Szent István Egyetem hallgatója. A miniszterelnök szerint azért nem közölték eddig, mert korábban nem derült ki, hová jár. Egyébként ő maga is csütörtökön (aznap) kapott erről tájékoztatást. Kásler Miklós miniszter azt tette később hozzá, hogy ő is kevéssel hamarabb értesült erről az információról. Arról a személyről, akiről ma derült ki, hogy a Szent István Egyetem hallgatója, azért nem tudták korábban, hogy melyik egyetemre jár, mert Kásler szerint egyszerűen nem mondta meg. Egyébként egyikük 15 vagy 16 találkozót jelölt meg az egyik hallgató – mondta az emberierőforrás-miniszter az Index.hu az úgynevezett kontaktvizsgálatra vonatkozó kérdésre. Azért nem „szűrték ki” őket a határon, mert nem voltak panaszaik. Így kérdőívet kellett csak kitölteniük – tette hozzá Kásler.

Szóba került a két fertőzött amerikai lány is, akik Magyarországon is jártak az elmúlt napokban. A cseh hatóságok elmondása szerint azért voltak gyorsabbak, mert ők közvetlenül is meg tudták kérdezni őket, a diákok ugyanis Prágába utaztak tovább. A magyar hatóságoknak erre nem volt lehetőségük, a cseheket kellett megkérni, hogy tegyék ezt meg – derült ki Kásler tájékoztatójából.

Az Országos Infektológiai Intézet központja a Szent László kórházban van – magyarázta Kásler Miklós. Itt helyezik el a gyanús és az igazolt betegeket. Itt körülbelül 180 ágy áll rendelkezésre, ha erre szükség van. Ezen kívül 28 plusz 1 infektológiai osztály van a megyei körházakban. Ez több mint 800 ágyat jelent. Ha szükséges – jegyezte meg –, arra is vannak elképzelések, hogy a fővárosban milyen lehetőségeket biztosítanak.

Jelenleg nem indokolja a helyzet, hogy utazási korlátozásokat vezessenek be – közölte az Atv.hu kérdésére. A helyzet kezeléséhez szükséges személyi állomány is rendelkezésre áll – szögezte le.

Magyarországon mindenki minden releváns tájékoztatást megkapott – felelte Kásler arra a felvetésre, hogy tervezik-e más nyelveken is tájékoztatás indítását. Azonban a miniszter konkrét választ nem adott.

Operatív törzs // Operational group

Mindennap tanácskozik a koronavírus miatt felállított operatív törzs, miután immár Magyarországon is megjelent a fertőzés. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be március 4-én szerdán abban a videóban, amelyben beszámolt az első magyarországi fertőzésekről.

Mint arról többször is írtunk, az első magyarországi fertőzöttek külföldiek, két hazánkban tanuló iráni egyetemi hallgató kapta el a betegséget. Egyikük február 22-én, a másikuk 28-án érkezett vissza Magyarországra. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa reggel az állami televízióban azt mondta, hogy két elszigetelt esetről van szó, a diákok nem ismerik egymást.

Beszélt arról is, hogy amint megérkeztek a kórházba, hivatalos „kontaktkutatás” kezdődött. Ez azt jelenti, hogy pontosan feltérképezik, merre jártak, kivel kerültek kapcsolatba, amióta visszaérkeztek hazájukból. Egyébként a két iráni párját is elkülönítették, vizsgálati eredményük várhatóan még csütörtökön rendelkezésre áll majd.

Időközben bővült a Magyarországon karanténba helyezett személyek száma. A 24.hu vette észre, hogy hárommal több személyt tart nyilván a kormány által létrehozott Koronavirus.gov.hu oldal. Eszerint ugyanis az eddigi 21 helyett 24 az új koronavírus gyanúja miatt elkülönítettek száma.

Korábban Csehországban diagnosztizáltak a betegséggel két olyan turistát, akik előtte Magyarországon jártak. A két fiatal Budapesten meglátogatta a Széchenyi Gyógyfürdőt és romkocsmában is járt.

Az operatív törzs a kormányfő kezdeményezésére alakult meg Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével.