A járvány megfékezéséhez a kormány szerint elengedhetetlen, hogy folytatódjon a Liget-projekt

A járvány megfékezéséhez a kormány szerint elengedhetetlen, hogy folytatódjon a Liget-projekt

A Városliget felülnézetből (Fotó: Liget-projekt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A „túlhatalomtörvény elfogadását követően a kormány gőzerővel gyártani kezdte a törvénymódosításokat. A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként figyelmen kívül hagynák a főváros döntését, és az eredeti tervek szerint folytatnák a Liget-projektet, és Schmidt Mária alapítványát is megajándékoznák két állami ingatlannal.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által kedd éjjel benyújtott salátatörvény a Városliget megújulása kapcsán is fontos módosításokat tartalmaz.

Az 1. § (1) bekezdése szerinti ingatlanon, valamint ezen ingatlanból telekalakítási eljárásban hozott, véglegessé vált döntés alapján kialakított ingatlanokon megvalósuló beruházások az Ngtv. szerinti kiemelten közérdekű beruházásnak minősülnek – olvasható a tervezetben.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ingatlanok tekintetében változtatási tilalom nem alkalmazható.

(3) Az (1) bekezdés szerinti ingatlanokra vonatkozó önkormányzati rendeletet a (2) bekezdésben meghatározott eltéréssel kell alkalmazni. Amennyiben önkormányzati rendelet a (2) bekezdésben foglaltakkal ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást tartalmaz, akkor helyette a (2) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni.

Vagyis a kiemelten közérdekű beruházásokat nem lehet leállítani, ami azt jelenti, hogy a kormány semmisnek tekinti a főváros Karácsony Gergely által indítványozott, és tavaly novemberben elfogadott döntését, amely szerint a még el nem kezdett építkezések már nem fejeződnek be a Városligetben. Ez a Városligeti Színházat, a korábbi Közlekedési Múzeum pavilonját, és az új Nemzeti Galériát érintette volna. Ha elfogadják a törvénymódosítást, ezen épületek munkálatai is folytatódhatnak.

Túlhatalom: Gyámság alá vonnák veszélyhelyzetben a polgármestereket | Magyar Hang

Úgy tűnik, nem tetszik a kormánynak, hogy veszélyhelyzet idején a polgármesterek nagyobb mozgástérrel rendelkeznek. Pláne úgy, hogy ellenzéki településvezetők is vannak köztük, főleg Budapesten. Be is nyújtottak egy olyan törvényjavaslatot, amelynek egyik - jól elrejtett - bekezdése szerint a polgármesterek fölé emelnék a védelmi bizottságokat és azok vezetőit.

Bár Fürjes Balázs kormánybiztos egy októberi interjújában még úgy fogalmazott: Demokraták vagyunk, szeretjük a várost, ha Budapest akarja, leáll a Liget-projekt. Később arról írtunk, a projekt az ígéretek ellenére sem állt le, később ezt Baán László is megerősítette. A törvénymódosítás értelmében pedig minden akadály elhárult a beruházás elől.

Schmidt Mária alapítványának, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatása is kiemelten fontos a járvány elleni küzdelem idején. Az éjjel benyújtott salátatörvény értelmében két budapesti, a Határőr út 35., illetve Istenhegyi út 92. alatti ingatlant ingyen bocsátja az állam a közalapítvány tulajdonába. Az indoklás szerint a „tudományos kutatás, közművelődésügyi, oktatási és kulturális javak védelmével kapcsolatos közfeladatai ellátásának elősegítése céljából.”

A közalapítvány mentesül az e törvény hatálybalépése napján fennálló vagyonkezelési díjtartozása, és visszapótlási kötelezettsége teljesítése alól, továbbá a vagyonjuttatással a feleknek egymással szembeni megtérítési kötelezettsége nem keletkezik – olvasható a tervezetben.

A két ingatlan kapcsán az Index arról ír, hogy a Budapest XII. kerület Istenhegyi u. 92. szám alatti ingatlant az alapítvány 2011-ben megkapta 15 év határozott időtartamra azzal a kikötéssel, hogy rá kell költeni 150 millió forintot az épületre 5 éven belül. Ezen kívül bérlik a Határőr út 35. szám alatti épületet – itt működik az alapítvány központja –, amelyet a Kincstári Vagyon Igazgatóság nem sokkal a 2002-es választások előtt az Orbán-kormány utasítására vett meg 885,5 millió forintért.