Ilyenek lesznek a jövő piacai?

Ilyenek lesznek a jövő piacai?

A csomagok elosztása a dunakeszi piacon (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az igazi kürtőskalács fahéj illatát, a parenyica füstös aromáját még textilmaszkon keresztül is lehet érezni. Erre a dunakeszi Szent István Általános Iskola parkolójában jöttünk rá. Péntekenként ugyanis termelői piacot rendeznek itt. Nincsenek sokan, egyetlen sor is elég az árusoknak, ez a vásár mégis nagyon különleges, és ami rendhagyó, az az alvégen történik. Először megnézzük a piac hagyományos részét: jellegzetes kertvárosi csöndben lehet megvásárolni mindent a pucolt diótól, a népviseletben árult pálinkán, a kézműves sörön és a házi kenyéren át egészen a virágmézig. Lent, az alvégen felállított nyitott sátorban azonban valami készül. Pontosabban 175 darab névre szóló csomag.

Szinte egyforma műanyag ládákba pakolnak a kézműves termékekből az igyekvő, de vidám, maszkos segítők. Majdnem mindegyikük kezében lista, onnan ellenőrzik a csomagokat. Ha valami hiányzik az összeállításból, akkor nem egyszerűen egy terméket kérnek: ilyenkor rendre elhangzik egy termelő család neve is. A sátor alatt meghúzódó rendezett sorokba belenézni persze szédítő: talán a szinte mindegyik pakkból kilógó újhagymák zöld leveleinek, talán a beszúró napnak köszönhetően olyannak tetszik itt a pakolás, mint egy fordított fóliaszüret.

A csomagokért kisvártatva 175 autó is érkezik, lassan, ráérősen hajtanak végig a családi gazdaságok és kézműves termékeket áruló kereskedők alkotta piacsoron.

A piacokról az internetre költöznek a termelők? | Magyar Hang

Ez ugyanis az ország talán egyetlen érintésmentes, drive thru üzemmódban működő termelői piaca. Az ügymenet a következő: a vevő online összeállítja, mit szeretne a kosarába, majd leadja a rendelést. Ezt követően kap egy sorszámot, amit kitesz az autója ablakába. Behajt a piac „felvégén”, kiszáll, beteszik a csomagtartójába az árut, már fizethet is.

(...)

Hogy működik a piac a gyakorlatban és mit mondanak a termelők? A válaszokat keresse a Magyar Hang csütörtök estig kapható 2020/16. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 16. számban? Itt megnézheti!