A házelnök lepattintotta Ungár Pétert a mazsihiszes kérdése miatt

A házelnök lepattintotta Ungár Pétert a mazsihiszes kérdése miatt

Ungár Péter (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába tett fel több kérdést is az LMP-s Ungár Péter az egyházügyi államtitkárságnak a Mazsihisz nagy vihart kavart prémiumkifizetése kapcsán, válaszok helyett Kövér László elutasításába ütközött.

Emlékezetes, nagy port kavart a zsidó közösségben a Dohány utcai zsinagóga idegenforgalmáért felelős Gari Kft. tavalyi, a forgalom után járó jutalékának összege. A céget ugyanis a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével (Mazsihisz) kötött szerződése alapján 93 millió forint prémium illeti meg. A prémiumügyet sokan azért élték meg felháborítóan, mert eközben a Mazsihisz a koronavírus-járvány miatti gazdasági krízisre hivatkozva 20-40 százalékkal csökkentette saját dolgozóinak bérét. A történtekkel lapunkban is foglalkoztunk. Megírtuk, hogy Mazsihisz jogásza a prémiumügy miatt felmondott, az ügy pedig a Mazsihiszen belüli vitákat is felszínre hozta.

Mazsihisz: szuperprémium az üzletembernek | Magyar Hang

Ungár Péter az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Kásler Miklósnak azt a kérdést tette fel, „megengedhető-e, hogy a Mazsihisz ekkora összegű prémiummal járó szerződést kössön, ha közben saját alkalmazottait emiatt nem tudja kifizetni.

Az ellenzéki képviselő azonban nem kapott választ, mert Kövér László, az Országgyűlés elnöke visszautasította az írásbeli kérdését. Ezt az Alaptörvénnyel indokolta, amely szerint az állam és egyházak külön működnek, a vallási közösségek önálló szervezetek. Az egyházi törvény alapján pedig a Mazsihisz is természetes személyekből álló, önkormányzattal rendelkező autonóm szervezet, a jogviták elbírálására pedig az államnak nincs jogköre. A házelnök arra is felhívta Ungár Péter figyelmét, hogy az Alaptörvény szerint országgyűlési képviselő a kormányhoz és a kormánytagokhoz a feladatkörükbe tartozó ügyben intézhet kérdést. A Mazsihisz belső ügyei pedig a fentiekből következően nem azok.

Ungár Péter a Magyar Hang megkeresésére ehhez annyit fűzött hozzá, hogy az EMMI alá tartozik az egyházügyi államtitkárság, ezért őket kereste.